Jakt enligt jakttabellen blir en av fördelarna med regeringens förslag på nya regler för jägare med bestående rörelsehinder.

Jakt enligt jakttabellen blir en av fördelarna med regeringens förslag på nya regler för jägare med bestående rörelsehinder. Foto: Lars-Henrik Andersson

Tydligare regler välkomnas av rullstolsburna jägare

Det kommer att bli enklare och tydligare regler för att ge rullstolsburna dispens att jaga från motorfordon, och allt jaktbart vilt kommer att omfattas av regeländringen. Regeringens förslag till förändring av jaktförordningen är en klar förbättring för jägare med bestående rörelsehinder.

– På många sätt går det åt rätt håll nu, säger Rikard Södergren som under många år jobbat med tillgänglighetsfrågor åt Svenska Jägareförbundet.

Han är själv rullstolsburen och vet hur krångligt regelverket är idag. Dispenser i ett län kan innebära stopp i ett annat län. Vissa länsstyrelsen ger dessutom enbart dispens för jakt från motorfordon på den egna jaktmarken. Dessutom är många djur undantagna vid jakt från motorfordon, trots de dispenser som givits.

 

Otydligt och motsägelsefullt

Lagstiftningen har upplevts som otydlig med olika tolkningar som följd.

– I Norrbotten har du till exempel inte kunnat jaga skogsfågel som rullstolsburen med behov av motorfordon, i andra län får du dispens för att jaga från motorfordon på din egen mark, men om grannen bjuder in dig på jakt så kan du inte delta utan att söka ny dispens, säger Rikard Södergren.

Den förändring av jaktförordningen som regeringen föreslår ska träda i kraft den 1 juli 2018 innebär en tydligare skrivning. Det ger länsstyrelser ett enklare regelverk med rätt att ge dispens för jakt från motorfordon för människor med bestående rörelsehinder.

Samma regler ska gälla i hela Sverige och med förändringen av jaktförordningen följer också att alla djur som berörs av jakttidtabellen kan jagas från motorfordon.

Tidigare har alla fåglar, samt alla skyddade arter varit undantagna vilket bland annat betyder att både björn varg, skogshare och fladdermöss med flera jaktbara arter finns upptagna på listan över djur som inte kan jagas med nuvarande dispensregler.

 

Ett tiotal jägare i varje län

Regeringens justering är efterlängtad. Totalt berör förändringen några hundar jägare, enligt Rikard Södergren ett tiotal i varje län.

– Det är positivt. Med tydligare regler blir också besluten mer likvärdiga, sen måste vi också se över terrängkörningslagen så att vi får tillstånd att köra i naturen även när det är barmark. Idag gäller den dispensen bara för att köra ut fällt vilt ur skogen och därför måste vi även söka undantag från terrängkörningsförordningen, säger Rikard Södergren.

Svenska Jägareförbundet driver enligt Rikard Södergren även frågan om att dispenser ska vara personliga likt vapenlicenser, och givna dispenser ska då gälla under jakt i alla län.

Svenska Jägareförbundet har under lång tid jobbat för att förändra och förbättra förutsättningarna för jägare med funktionshinder.

 

Tydliga regler

– Det viktigaste med den förändring som regeringen föreslår är att vi får tydliga regler som gäller i alla län, och att vi dessutom får en anpassning så att jägare som har behov av motorfordon för att ta sig ut på jakt också får jaga alla djur som omfattas av jakttidstabellen. Så har det inte varit tidigare, säger Roger Lundqvist, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet  Norrbotten.

Enligt förslaget till ändring av jaktförordningen får länsstyrelserna ge dispens för jakt från motorfordon till jägare med bestående rörelsehinder.

Tillståndet ger innehavaren rätt att starta jakten fem minuter efter att motorn stängts av.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev