På de vita stolpar som redan står utmed vägarna ska viltskrämmande reflexer sättas upp i ett försök att minska antalet viltolyckor. Foto: Kenneth Johansson

Reflexer på stolpar ska skrämma vilt

I ett försök som ska pågå i Sörmland ska man med hjälp av reflexer försöka skrämma vilt från vägarna för att minska antalet viltolyckor.

Idén kommer från Tyskland där man med positiva resultat har testat att sätta upp reflexerna längs med vägarna, rapporterar SvT Nyheter Sörmland.

Reflexerna ska sättas upp på baksidan av de vita stolpar som redan står utmed vägarna. Tanken är att strålkastarljuset reflekteras ut i terrängen och därmed få effekten att skrämma viltet så att det inte går upp på vägen.

För trafikanter med gott minne är det inget nytt som ska testas i Sörmland. På 1970-talet provades en liknande idé med speglar uppsatta på stolpar utmed utvalda vägsträckor. Vad resultatet av det försöket var är okänt, men eftersom speglarna försvann kanske de inte var så effektiva.

I Tyskland säger man att olycksrisken minskar väsentligt med de reflexer som nu ska provas i Sörmland. Med upp till 15–20 procent, skriver SvT. Men det finns också studier som visar att reflexerna inte har någon effekt alls.

Projektet drivs av Älgskadefondföreningen och Jägareförbundet.

– Vår förhoppning är att vi ska kunna minska antalet viltolyckor med det här projektet, jag tror stenhårt på det här, säger projektledare Börje Karlborg till SvT.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev