Jaktlycka för 17-åring

17-årige Fredrik Stigby från Jönköping har haft jaktlyckan med sig. Under uppsiktsjakt har han under hösten fällt tre av jaktlagets totalt fyra tilldelade älgar.

Den senaste lyckade jakten tilldrog sig måndag 28 januari.

Jag var ute tillsammans med min pappa Peter Stigby och jaktkamraten Mikael Frank för att jaga rådjur, och kanske en älgtjur som fanns kvar på kvoten, berättar Fredrik Stigby.

Det hade kommit lite spårsnö dagen innan.

Vi kunde ganska snart få se slag efter några vuxna älgar och troligtvis en kalv. Men det var svårt att se med tanke på att kalvarna är stora i slutet på januari och de hade blåst snö i slagen.

Älgspåren gick ut från deras jaktmark och spårningen fortsatte. Efter ha gått runt på marken såg de nya slag efter vuxna älgar och kalv och de bestämde sig för att göra ett försök.

Fredrik tog tog pass med Mikael Frank på en åker en bit bort från platsen där älgarna troligen gått in. De släppte jaktlabradoren Sally och Peter Stigby började gå igenom såten.

Efter 20 minuter kom ett rådjur över åkern men jag valde att släppa det. Det finns inte så gott om rådjur här, förklarar Fredrik Stigby.

Efter en stund insåg jägarna att älgarna befann sig på den andra sidan av deras jaktmark.  

Det går en motorväg mitt i marken så vi tänkte byta sida. På väg till det nya området såg vi slag efter älgarna, som gått in igen.

Nytt pass
Fredrik och Mikael tog pass i en stor kraftledning.

Farsan skulle gå in med Sally.

Efter två minuter dök den första älgen upp och ställde sig på 60 meter från tornet. Efter en stund lunkade hon iväg.

Då kom Sally och drog snabbt in i en stor tätning. Pulsen kom tillbaka lika fort för jag såg att hon var koncentrerad på några slag som inte kunde varit kvigans.

Efter att Sally varit inne i såten några minuter kom en ko och tätt efter en kalv och en kviga. De ställde sig mitt i ledningsgatan.

Det var ingen tjur med så var bara att lyfta på hatten och låta dom gå vidare.

Men precis när Fredrik trodde allt var över kom även en älgtjur ut på kraftledningen. Han var stor i kroppen och hade även ena hornet kvar. Sally kom springande och jägarna vislade och vinkade så hon skulle komma till dem.

Som tur var uppfattade inte älgtjuren detta. När Sally kommit och satt sig under tornet tog jag stöd och siktade. Jag sköt ett skott mot tjuren och såg att de smällde till i bogen.
De andra älgarna sprang iväg och tjuren stöp efter 40 meter och blev liggandes i ledningsgatan.

Min första tjur låg ner och Sally var lycklig när hon kom fram till älgen.

Jaktlycka
Fredrik Stigby har haft jaktlyckan med sig under säsongen. Av jaktlaget fyra tilldelade älgar har han skjutit tre.  

Hornet får bli klädhängare. Jag hoppas att jag skjuter en tjur med två horn någon dag, skrattar Fredrik Stigby.

Jaktlyckan har tillkommit för Fredrik Stigby tack vare en jägare till far, jaktkamraten Mikael Frank som han kunnat stå på pass tillsammans med samt den unga jaktlabradoren Sally.

Berätta om din jakt

Har du också varit med om någon lyckad jakt? Mejla då ett eller annat foto till Svensk Jakt och skriv om jakten så kan vi komma att publicera detta på vår hemsida. Mejla redaktionen på webbredaktionen@svenskjakt.se

 

Läs även:

Jaktlycka under uppsiktsjakt

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev