För många lodjur ger beslut om skyddsjakt i renbetesmarker
Länsstyrelsen i Jämtland har beslutat om skyddsjakt på åtta lodjur. De skador som lodjuren orsakar rennäringen anses som allt för höga, men beslutet riktas inte mot särskilt besvärliga individer. Orsaken är istället en lodjursstam som vuxit sig allt för stor.
Lodjursstammen i Jämtland ligger enligt länsstyrelsen betydligt över förvaltningsnivån för länet. Beslutet om skyddsjakt handlar därför inte om att ta bort enskilda utpekade lodjur som är särskilt benägna att ta ren. Istället vill länsstyrelsen minska lodjursbeståndet genom att utnyttja möjligheten till skyddsjakt.
– Skyddsjakten är en följd av att lodjurspopulationen är koncentrerad i de utpekade områdena, skriver länsstyrelsen i beslutet.
Mångårig historik
Skadehistoriken är väl belagd, och skyddsjakten beräknas bidra till att samebyarna löper mindre risk för skingrade renhjordar med ytterligare risk för skador. De berörda samebyarna har dessutom under lång tid haft besvär med lo och ett högre antal lodjursföryngringar än den genomsnittliga samebyn i Jämtlands län.
Jakten får påbörjas den 24 november och pågå fram till den 31 januari, om inte jakten är avlyst innan dess. Jakten får bara bedrivas när det finns ett snötäcke som medger bakspårning. Inför varje jakttillfälle måste lon vara bakspårad en kilometer, det får inte vara en hon med ungar – men däremot kan ensam årsunge skjutas med samma förutsättningar om en kilometers bakspårning.
Jakt i tre områden
Jakten är fördelad på tre områden. I område 1 får två lodjur fällas, i område 2 får tre lodjur fällas och i område 3 får tre lodjur fällas. Jakten får bedrivas med maximalt två hundar åt gången.
Skytten får efter besiktning behålla skinnet.
Under licensjakten i mars 2017 fälldes 27 lodjur i Jämtlands län.
Licensjakten var över på några dagar, och var i skenet av dagens beslut inte tillräckligt omfattande.
– Vi ser fortsatt behov av riktad jakt inom problemområden för samebyarnas vinterbetesområden. Uttaget av lodjur i detta beslut motsvarar den årliga tillväxten på 3,23 procent och återspeglar även antalet fällda lodjur under skyddsjakt åren 2015-2017, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.