Fem nya vargrevir

I länsstyrelsen Värmlands lägesrapport från gårdagens rovdjursinventering konstateras fem nya vargrevir. Totalt finns det nu 25 vargrevir i Värmland.

Det blir bara värre och värre. Folk inne i Karlstad börjar reagera på att det springer varg i elljusspåren, säger Gunnar Glöersen på Jägareförbundet.

Ett nytt revir finns i Forshaga, där ett revirmarkerande par spårats. Hanen är den före detta alfahanen från Rialareviret i Stockholms län. Han är avkomma till en invandrad varg och anses genetiskt viktig. Tiken han går med är född i det närliggande Brattforsreviret.

Ett revirmarkerande par har också spårats kring sjön Vismen i närheten av Björneborg. DNA-prov har visat att tiken är född i Norareviret i Örebro län och anses genetiskt värdefull. Hanen är från Hasselforsreviret.

Ytterligare ett revirmarkerande par har spårats nära sjön Racken, Arvika. Länsstyrelsen väntar på svar på DNA-analys.

Ett nytt par finns också vid Kläggen, i trakterna kring Östmark. Föryngring har bekräftats med DNA.
Troligen finns även ett nytt par i Nordmark, mellan Sandsjön och Gåsborn.

Tidigare kända revir är Glaskogen, Djurskog, Skugghöjden, Gräsmark, Trång, Rotna, Medskogen, Juberget, Höljes, Hästberget, Värnäs, Acksjön, Aamäck, Sandsjön, Jangen, Gårdsjö, Brattfors, Gåsborn, Loka och Kungsskogen (tidigare kallat Bålen).
I flera av dessa revir har DNA-analyser visat att föryngring skett. I några är det dessutom nya par som besatt reviren. Något revir kan ha upphört där man bara funnit spår från en ensam revirmarkerande varg.

Det måste ske någon förändring, det kan inte vara rimligt att det ska vara varg överallt, säger Gunnar Glöersen med eftertryck.

Läs mer:

Länsstyrelsen Värmland

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev