I ett reportage i Svensk Jakt utvecklade Eskil Erlandsson sina tankar kring jakt och viltvård. Här bärgar en nöjd, tämligen nytillträdd, jordbruksminister en älgkalv tillsammans med sitt småländska jaktlag på hemmamarkerna strax väster om Ljungby. Foto: Jan Henricson

Eskil Erlandsson (C) petas från riksdagen

Förre landsbygdsministern i den borgerliga regeringen, Eskil Erlandsson (C), petas från partiets riksdagslista. Istället toppar Växjös kommunalråd Per Schöldberg listan.

Smålandsposten skriver att 25 ledande företrädare för Centerpartiets kronobergsavdelning, som intervjuats av nomineringskommittén, vill se förnyelse och föryngring. Enligt kommittén får man inte det med Erlandsson, som suttit i riksdagen sedan 1994. Innan dess var han kommunalråd i Ljungby kommun.

I Fredrik Reinfeldts regeringar var Eskil Erlandsson först jordbruksminister, och sedan landsbygdsminister åren 2006–2014.

Efter valförlusten återgick han till riksdagen där han har fortsatt att driva frågor som rör landsbygden och jakten.

 

Ris och ros

Som minister med ansvar för jaktfrågorna fick Eskil Erlandsson både ris och ros.

Jägarna var positiva till att han ändrade paragraf 28 i jaktförordningen, vilket återgav en jägare rätten att försvara sin hund vid rovdjursangrepp.

Erlandssons initiativ till att förändra älgjaktsystemet väckte också positiva reaktioner, även om resultatet av förändringen inte har mötts av lika många lovord.

Hård kritik fick Eskil Erlandsson för ändringen i rennäringsförordningen som innebar att all världens jägare, oavsett hemland, fick lika rätt till jakt på statens marker i fjällen, som i Sverige bosatta jägare.

 

Inga planer

Eskil Erlandsson var också en av arkitekterna bakom regeringens proposition om en ny rovdjurspolitik. I enlighet med den slog riksdagen fast att vargstammen har en gynnsam bevarandestatus på mellan 170 och 270 djur. En siffra som Naturvårdsverket på eget bevåg räknat upp sedan dess.

Erlandsson initierade den stora jaktlagsutredningen, som lades ner av hans efterträdare efter regeringsskiftet.

Till Smålandsposten säger Tommy Linnér som är ordförande i Kronobergscenterns nomineringskommitté att man fört en dialog och att Eskil Erlandsson varit medveten om hur man resonerat.

Enligt tidningen hade den förre ministern inga planer på att sluta:

– Vad jag vet vann jag provvalen med bred marginal, säger Eskil Erlandsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev