Jönköpingsvarg kommer från Hasselfors
DNA-analys av spillning som hämtats från Dummemosse i november visar att vargen som då fanns i området var en ung hane från Hasselforsreviret. På länsstyrelsen kan man inte säga om det är den enda vargen som uppehållit sig i trakten. Varg rapporteras från flera håll i länet. På torsdagsmorgonen visade sig en vid bilprovningen i Gislaved.
Länsstyrelsen i Jönköping har nu fått svar på DNA-analysen på en av de spillningshögar som skickats för undersökning. Den visade sig komma från en ung hanvarg, utvandrad från ett revir i Hasselfors i Närke.
Vi vet emellertid inte om det är den enda vargen som rört sig i området, säger Kjell Mohlin, kvalitetssäkrare av spår på länsstyrelsen.
Mohlin har spårat en varg i området som skulle kunna vara en tik.
Den urinerar hukande och det tyder ju på en tik, men det går inte att säga säkert. Unga hanar kan också göra på det viset, säger han. Vi har skickat spillning som samlades in i januari för dna-analys för att se om det kommer från en annan varg. Något vi hoppas få svar på inom kort.
Mohlin har emellertid inte sett några tecken på att vargen han spårat har revirmarkerat.
Sedan i november har vi i cykler om tre veckor fått rapporter och kunnat spåra varg i skogarna vid Dummemosse. Om det betyder att vargen/vargarna har ett bestämt vandringsmönster vet vi inte, fortsätter Kjell Mohlin.
Rydaholm
Rapporter kommer också från andra delar av Jönköpings län. Från så långt söderut som Rydaholm och från Sävsjö och Vetlanda i öst. I Rydaholmsfallet har man konstaterat att det var en hund. I de övriga två fallen har ingen kvalitetssäkring kunnat göras.
De senaste dagarna har det också kommit rapporter om flera iakttagelser av en varg inne i Mariannelund, som ligger på gränsen till Kalmar län. Inte heller där har man kunnat säkerställa att det verkligen rör sig om en varg, även om länsstyrelsen inte utesluter att så är fallet.
Däremot vet vi att det finns varg i sydvästra delen av länet. Där har en individ också fotograferats vid en grisåtel. Om det är vargen från Dummemosse eller en som kommit in från Halland går heller inte att avgöra, säger Kjell Mohlin.
På torsdagmorgonen observerades en varg vid bilprovningen i Gislaved. Personal och kunder iakttog vargen som rörde sig bland bilarna. Rovdjursspårare från länsstyrelsen mätte steglängden till 1,70 meter och tassavtrycken till 1314 centimeter. Så besiktningsteknikern Roger Thorstenssons vittnesmål kanske inte är så konstigt:
Den var stor och rejäl. Den sprang fem meter härifrån och rätt ut i skogen, säger han till Radio Jönköping.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.