47 döda vargar hittills under året

Sedan nyår har det dött minst 45 vargar i Sverige och två i Norge. Det visar en sammanställning av Skandulv.

28 vargar sköts under licensjakt i Sverige, sju har skjutits på skyddsjakt, fem har dödats av tåg, en av bil, två har avlivats på grund av skador, två har hittats döda med oklar dödsorsak och två har dödats illegalt, rapporterar Skandulv.

Den vargtik som för ett år sedan vandrade ut från Galvenreviret till Norge och som märktes året innan ser nu ut till att ha etablerat sig i ett gränsöverskridande revir nordost om järnvägen Åmotfors-Charlottenberg-Skotterud-Kongsvinger. Forskarna har dock ingen position på vargen efter 23 maj.

 

Sex invandrarkullar

Det har nu fötts tillsammans sex kullar i de två invandrarreviren Kynna och Galven. Såvitt forskarna vet har endast en av dessa invandraravkommor reproducerat sig, i Rialareviret norr om Stockholm. Lyan där kontrollerades i början av maj och innehöll fyra valpar. Det är dock fullt möjligt att fler avkommor från de två invandrarreviren har reproducerat sig i sommar.

Skandulv har uppgifter på fem valpar från Galven sedan de lämnat föräldrareviret. Tre har redan nämnts ovan. De övriga två har identifierats på DNA, den ena 4 november 2009 i Rotnareviret på gränsen mellan Sverige och Norge och den andra (hane) 30 mars 2010 i Voxnaområdet i Hälsingland. Han gick då tillsammans med en tik, född i Aamäck i Värmland.

Från Kynna har Skandulv motsvarande uppgifter på tre valpar. En sköts illegalt på Höljessjön i norra Värmland i början av februari i år och två har identifierats med hjälp av DNA sensommaren och hösten 2009 i norra Jämtland.

 

Märkta ungvargar 2009

Situationen för de sex ungvargar radiomärkta 2009 och vars utvandring följdes förra året är följande:

En hane från Galven är nu fader i Rialareviret.

En tik från Galven verkar ha etablerat sig på norsk-svenska gränsen i höjd med Skotterud-Charlottenberg.

En tik från Fulufjället verkar ha etablerat sig i ett par mellan Höljes i Värmland och Trysil i Hedmark. Ingen föryngring, men fortsatt kontakt.

En tik från Fulufjället tappade forskarna kontakt med 4 december 2009 i östra Värmland där hon då verkade ha etablerat sig.

En tik från Fulufjället ingår i par i Tandåreviret i södra Härjedalen. Troligtvis ingen föryngring, men fortsatt kontakt.

En hane från Ockelbo, etablerade sig i norra Östergötland sommaren och hösten 2009, men gick sen vidare västerut i januari 2010 fram till Vänern, vars strand han följde söderut. Kontakten tappade 21 januari 2010. Han återfanns död i vattnet vid Vänerstranden i närheten av Vänersborg 20 maj. Han hade då varit död en tid. Dödsorsak okänd, men drunkning orsakad av dålig is är inte helt osannolikt.

 

Två valpar märktes i år

Nu i vintras märkte vi endast två valpar.

En tik från Galven. Död på skyddsjakt i Norge den 5 juni. Medan vargen befann sig i Hedmark dödade och skadade tiken ett 20-tal får och påsköts (förmodligen bom) bärandes ett får i käften. Hon lämnade då området, vek norrut in i Opplands fylke den 3 juni. Där hade man just släppt runt 40 000 får på fribete varför skyddsjakttillstånd snabbt utverkades av Fylkesmannen.

En hane från Fulufjället. Verkar nu ha etablerat sig norr om föräldrareviret, nordväst om Idre i Dalarna.

Skandulv har nu i maj och juni besökt sju lyor eller motsvarande för att registrera valpar. De återkommer inom kort med resultaten från dessa besök.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev