Gemenskapen, moralen och etiken i jakten samt jaktens genomförande präglar jägarexamensutbildningen i Strömsund.
Foto: Roland Svensson

Älg, björn och skyttet lockar nya jägare i Strömsund

Strömsund är känt för storoxar och sin stora björnstam. Kurserna för jägarexamen är alltid fullbokade i en bygd där jakten är det stora fritidsintresset.

Intresset för jägarexamensutbildningarna är större än på många år. Den gäller definitivt på den lilla orten Strömsund i norra Jämtland.

Jag har under ett antal år haft förmånen att utbilda nya jägare i Studiefrämjandets regi och tycker att det är dags att visa bredden på våra utbildningar. Jägareförbundets material är bra. Det ska passa alla jägare från norr till söder. Jag har ändå valt att utveckla kursen genom att lägga extra tid på bland annat jaktledarens roll, moralen och etiken i jakten samt jaktens genomförande.

Camilla Svensson mötte kärleken och upptäckte jakten. Hon gillar spänningen i skogen.
Foto: Roland Svensson

Början på nytt liv

För Camilla Svensson, 39 år, administrativ handläggare på Försäkringskassan, var jägarexamen början på ett nytt liv.

– För tre år sedan träffade jag min man Marcus Svensson. Han är jaktledare och hundkarl. Jag hade aldrig varit med på någon jakt så det var helt nytt för mig när jag började följa med Marcus i skogen. Han berättade mycket om jakt, djur och natur och jag märkte att det här är något för mig.

Camilla har upplevt spänningen i jakten.

– Min första jakt satt jag bredvid en passkytt och efter ett tag fick vi rapport om att en älg var på väg mot oss. Jag kände spänningen stiga och efter ett tag såg vi älgen komma på andra sidan en å. Den gick snett förbi där vi satt och skytten var beredd. Min puls steg rejält och efter två skott låg älgen i backen. Vilken spänning och vilken upplevelse att se älgen så nära, berättar hon.

 

Bestämde sig för att börja jaga

Då väcktes också idén om att Camilla Svensson själv skulle kunna gå till skogen med bössan i hand.

– Det tog två jaktsäsonger till bredvid en passkytt, innan jag till slut började läsa till jägarexamen. Till hösten blir det jakt främst på älg men även småvilt. Jag ser fram mot att kunna jaga helt själv nu och längtar mer än någonsin till hösten, säger Camilla.

Roland Svensson och hans hjälpreda Magnus Strömstedt håller i Jägarskolan i Strömsund.
Foto: Boo Westlund

De allra flesta av mina elever kommer att jaga älg och björn i relativt stora lag, vilket gör att vi lägger extra fokus på detta. Mycket tid läggs på att diskutera säkerhetsfrågor och olika situationer som man kan ställas inför under jakten. Då säker vapenhantering inte är något man lär sig på en kväll, ägnas många timmar åt det i både teori och praktik. Det uppskattas av både deltagare och provledare.

 

Uppvuxen i ett jägarhem

Wanja Nordén, 23-årig betongarbetare från Strömsund, tog jägarexamen 2017.

– Jag är uppvuxen med jakt och har följt med min far sedan jag var fem år och tycker det är jättekul och skönt att vara ute i naturen. Roligast under kursen var nog hagelskyttet och det nyttigaste var teorin där man fick lära sig så mycket nytt. Självklart ska jag jaga i höst. Älg så klart så jag får känna den där spänningen och adrenalinet när man sitter själv på pass. Längtar verkligen till hösten nu!

 

Nytt under årets kurs har varit en extra kväll med ambulanssköterskan Anna Stina Andersson. Hon höll en utbildning i akutsjukvård specialkomponerad för jägare i glesbygd. Som jägare i Norrlands inland, där mobiltäckningen inte alltid fungerar och det är långt till närmsta väg, kan det ta lång tid innan hjälp anländer. Det är därför viktigt att kunna ge livsuppehållande hjälp i väntan på ambulans. Detta är en mycket uppskattad utbildning som kommer att genomföras i flera jaktlag till hösten.

 

Imponerande och målmedvetna

Jag blir varje år imponerad av deltagarnas insatser. Oavsett förkunskaper kämpas det stenhårt mot målet, att ta jägarexamen. Vägen dit kan vara lång och krokig, det vet alla som håller på med skytte. Träning, träning och åter träning är det som gäller. Jag har varit ute för både tårar och svordomar men det hör till, det man minns mest är lyckan när det sista provet är godkänt.

– Jag tycker om att vara ute i skog och mark, fiska och plocka bär och svamp. Nu har jag även möjlighet att jaga! Det som nog har varit roligast är hagelskyttet, mycket beroende på att jag var så overkligt dålig på det innan vi började träna med jägarskolan. Plus att det smäller högt och sparkar hårt. Jag kommer inte att jaga till hösten, men förmodligen lite bäver till våren, sedan vet man aldrig, säger Krister Melander, 36 år, yrkeslärare från Strömsund.

Tommy Jönsson gillade hagelskyttet och tog Jägarexamen i Strömsund 2017.
Foto: Roland Svensson

2017 års jägarskoleelever har varit en härlig grupp med bra bredd. Gruppen bestod av 15 personer, elva killar och fyra tjejer i åldrarna 18 till 60 år. Geografiskt kom de från Stora Blåsjön i norr till värmländska Björneborg i söder.

 

Roland Svensson

lärare vid Jägarskolan i Strömsund

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev