Hårdare straff föreslås för tjuvjakt i Finland

I Finland ska strängare straff kunna dömas ut för brott mot jaktlagen. Det föreslår en arbetsgrupp som tillsatts av justitieministeriet.

Den finska arbetsgruppen vill att en ny bestämmelse om grovt jaktbrott ska fogas till strafflagen så att strängare straff än i dagsläget ska kunna dömas ut för särskilt grova gärningar. I regel ska den som döms för grovt jaktbrott också meddelas jaktförbud. Därtill ska bestämmelser om grovt döljande av olagligt byte fogas till lagen.

 

Grovt jaktbrott

Dessutom ska gärningsmannen enligt förslaget dömas för grovt jaktbrott om brottet har begåtts på ett synnerligen rått eller grymt sätt. Jaktbrottet ska också betecknas som grovt om det riktar sig mot ett stort antal vilda djur eller om en björn, järv, lodjur, skogsvildren, utter eller varg dödas eller skadas.

Straffet för ett grovt jaktbrott ska enligt förslaget vara fängelse i minst fyra månader och i högst fyra år.

Årligen har 2050 personer dömts för jaktbrott i Finland. Påföljden har oftast varit böter, men villkorligt fängelse har dömts ut ett par gånger per år. Cirka 20 personer har årligen meddelats jaktförbud och den genomsnittliga längden på förbudet har varit ett och ett halvt år, rapporterar finska Jord- och skogsbruksministeriet i ett pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev