Sopbjörnen som härjar i villaområden nära Umeå ska avlivas. Länsstyrelsen i Västerbotten har tagit beslut om skyddsjakt. Foto: Johnny Olsson

Sopbjörn i villaområde ska avlivas

Sopbjörnen i Umeå ska skjutas. Björnen som lärt sig att leta mat i soptunnor i villaområden har enligt länsstyrelsen i Västerbotten skaffat sig ett oacceptabelt beteende.

– Björnen har passerat en gräns och har ett beteende som inte är acceptabelt, säger Linda Backlund, rovdjursförvaltare vid länsstyrelsen i Västerbotten i en intervju med tidningen Västerbotten-Kuriren.

Björnen har under de senaste veckorna blivit allt mer närgången och tappat respekten och rädslan för människor. Den söker sig till soptunnor i jakt på mat och har bland annat härjat i villaområden i Villanäs och Tavlefjärden några kilometer sydost om Umeå.

 

Beslut om skyddsjakt

Länsstyrelsen har nu tagit beslutet att avliva björnen efter en samlad bedömning där främst björnens oskygga beteende har varit avgörande.

Flera alternativ har först fram, men nu är avlivning det enda som återstår.

– Björnen går snart i ide och vi skulle kunna vänta ut den. Men vi vet inte när den går i ide, det kan dröja flera veckor. Sen bedömer vi att risken är ganska stor att den kan fortsätta med samma beteende när den vaknar, säger Linda Backlund till Västerbotten-Kuriren.

 

Skyddsjakt i tätbebyggt område

Björnen är en ensam vuxen björn. Beslutet om skyddsjakt hanteras nu av polisen då björnen ofta befinner sig inom tätbebyggt område. Information om den björnen kan lämnas direkt till polisen via 114 14.

– Vi vill inte ha en björn som äter sopor och som rör sig så nära människor. Det  är inte okej, säger Linda Backlund.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev