Länsstyrelsen i Värmland avslår skyddsjaktsansökan på en skadegörande varg i Eda kommun. Foto: Olle Olsson

Ingen skyddsjakt på varg i Charlottenberg

Det blir ingen skyddsjakt på den varg som attackerat får och andra tamdjur norr om Charlottenberg i Eda kommun. Länsstyrelsen i Värmland gör bedömningen att alla skyddsåtgärder inte har använts och avslår därför den ansökan som skickades in i slutet av augusti.

Under beredningen av skyddsjaktsansökan hann vargen ta ytterligare ett får för Mattias Erlandsson i Häljeboda. I Svensk Jakt har fårägaren beskrivit den situation han lever under, och hur vargen nu gör det omöjligt att använda de betesmarker som ligger intill Jösse älv.

 

Kan inte använda naturbetesmarker

Mattias Erlandsson anser själv att han ska ha rätt att beta hela hagen och strandkanten, men länsstyrelsen i Värmland är av en annan åsikt.

– På lång sikt rekommenderar länsstyrelsen rovdjursavvisande stängsel och helt slutna hagar, exempelvis inte öppet mot vatten, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

– Länsstyrelsen bedömer att drabbad djurägare inte bör ta in fåren i hagen som omfattats av angreppen utan att åtgärda öppningen mot vatten. Detta då vatten inte utgör något som helst hinder för rovdjur att ta sig förbi.

 

Vatten inget hinder för varg

Av beslutet framgår att myndigheten bedömer att det kan handla om samma varg vid de angrepp som skett. Där kommer de prover som tagits för DNA-analys att ge svar. Länsstyrelsen i Värmland vill ändå inte beteckna den aktuella vargen som en särskilt skadegörande individ.

– Eftersom vatten inte utgör ett hinder för varg bedömer länsstyrelsen att man inte kan kalla denna varg för särskilt skadegörande, skriver länsstyrelsen.

Det blir ingen skyddsjakt på den varg som attackerat Mattias Erlandssons får i Häljeboda. Foto: Pär Johansson.

Avslag retar fårägaren

Mattias Erlandsson är inte nöjd med det besked han fått.

– Jag tycker det är helt felaktigt. Vill myndigheterna ha vargen här så får de väl stängsla själva på andra sidan Jösse älv. Nu är det jag som inte ska kunna använda min hage, och jag som ska ta kostnaden för att sätta upp rovdjursavvisande stängsel. Men jag vill definitivt inte ha någon varg här på mina marker, säger Mattias Erlandsson.

Länsstyrelsen har uppmanat andra djurägare i Eda kommun att stängsla mot vatten och sätta upp godkända rovdjursavvisande stängsel. I de fall det inte sker kan det ses som skäl för att inte betala ut ersättning för skadade eller dödade tamdjur.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev