En sopbjörn härjar i ett villaområde nära Umeå. Foto: Kenneth Johansson

Sopbjörn härjar i villaområde nära Umeå

En björn som gillar sopor härjar i Tavlefjärden några kilometer sydöst om Umeå. Björnen har specialiserat sig på att hitta mat i bybornas soptunnor.

Det är tidningen Västerbottens-Kuriren som skriver om björnen som oroar byborna i Tavlefjärden och Villanäs några kilometer sydost om Umeå. Björnen går från soptunna till soptunna i sin jakt på mat.

 

Oroliga bybor

– Det känns läskigt att gå ut med soporna på kvällen, nu när den kommer in på tomterna, säger Mats Hedlund, boende i Tavlefjärden i en kommentar till VK.

Boende i byn tycker att björnen ska bort. Björnen flyr visserligen för bilar och människor, men många oroas över vad som kan hända om björnen blir överraskad med huvudet i en soptunna.

Tore Jonsson bor också i Tavlefjärden. För VK berättar han om ett möte med björnen.

– Jag trodde först att det var en älgkalv, sen slog jag på helljuset och då hoppade björnen blixtsnabbt in bakom postlådan. När jag kom tillbaka efter 40 minuter så hade den tippat ut ännu en soptunna, säger Tore Jonsson.

 

Flytta soporna inomhus

Byborna har fått rådet att behålla soporna i förråd eller garage, men det rådet har av flera avfärdats som ett dåligt och illaluktande alternativ.

Istället har Tavlefjärdsborna nu vänt sig till länsstyrelsen i Västerbotten för hjälp. Årets licensjakt på björn i Västerbotten är avlyst, så om den sopälskande björnen inte kan skrämmas på flykt återstår bara skyddsjakt.

– – Det här är inte kul. Jag tror att det är den allmänna meningen är att det behövs skyddsjakt, säger Torsten Lindberg, boende i Tavlefjärden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev