De årliga ripinventeringarna har genomförts i Stekenjokk. Foto: Olle Olsson

Inventeringar visar dåligt ripår i Stekenjokk

Få ripor och dåligt utväxta kullar. Det indikerar de genomförda ripinventeringarna på den jämtländska sidan i Stekenjokkområdet.

Torsdag till lördag 10–12 augusti har 28 linjer inventerats i det populära ripjaktområdet. Resultatet är tämligen nedslående.

– Det preliminära resultatet indikerar att det här är det sämsta året under mina tio år som inventeringsansvarig i det här området, säger Lennart Berglund.

 

Dåligt utväxta

Dels hittades få ripor under inventeringarna, dessutom var ungfåglarna dåligt utväxta med en stor andel så kallade pipkycklingar.

– Däremot kan man säga att det var relativt många kycklingar i de kullar som faktiskt hittades, konstaterar Lennart Berglund.

 

Rekordår 2015

Att det svänger fort i rippopulationen är välkänt. I Stekenjokk noterades till exempel rekordmånga ripor vid inventeringarna hösten 2015.

Ett år senare, hösten 2016, visade inventeringarna att stammen sjunkit till dåvarande bottennivå i samma område och det preliminära inventeringsresultatet från årets inventeringar i Stekenjokk visar alltså att bottenrekordet nu kan vara slaget.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev