­
Regeringen vill försvåra vildsvinsjakten | Svensk Jakt

Regeringen vill försvåra vildsvinsjakten

Med en ny kameraövervakningslag hoppades jägarna att det skulle bli tillåtet att sätta upp åtelkameror utan tillstånd. Men enligt ett förslag från regeringen behålls tillståndskravet. Dessutom föreslås att en privatperson som ofrivilligt hamnar på bild ska kunna få skadestånd.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se

Riktig jaktjournalistik gör skillnad

 

Förslaget från regeringen som gått på remiss till lagrådet förvånar Jägarsverige. Istället för att underlätta för användning av det kanske viktigaste hjälpmedlet vid vildsvinsförvaltning vill man införa skadeståndsansvar för den som sätter upp en åtelkamera utan tillstånd.

 Mycket överraskande. Vi har uppfattat den politiska viljan som tydlig, jägarna skulle kunna använda åtelkameror utan tillstånd. Nu föreslår man istället att reglerna ska skärpas, kommenterar riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné.

 

Gör stor skillnad

Ligné kan bara förklara förslaget genom att det är en jurist som inte har några kunskaper om viltförvaltning som skrivit lagrådsremissen, utan att politiker som är insatta i ämnet har fått chansen att påverka.


Daniel Ligné

 Jag skulle bli mycket förvånad om landsbygdsministern släpper igenom det här, säger Daniel Ligné.

Han beskriver viltövervakningskameran som ett redskap som verkligen gör skillnad vid vildsvinsförvaltningen. Genom att utnyttja information från kameror blir det enklare för jägarna att upprätthålla ett högt jakttryck.

 Och det är det enda som fungerar när vildsvinsstammen ska begränsas, det vet vi från erfarenheter både här hemma och utomlands. Det som nu förs fram i debatten, att vi ska jaga från bil och förbjuda utfodring har ingen betydelse vid en jämförelse.

Jägareförbundet hade hoppats på att skrivningar i den nya kameraövervakningslagen skulle innebära att åtelkamerorna skulle kunna bli ett modernt och framsynt redskap i förvaltningen.

Då skulle till exempel jägarna kunnat fånga upp vad som hände i sydöstra delarna av landet förra året. Då var det ett ollonår och vildsvinens reproduktion och överlevnad ökade. Vi var inte med riktigt på det tåget, något vi skulle kunnat vara om vi haft en effektivare övervakning av vildsvinsstammen, säger Daniel Ligné.

 

Begär undantag

Jägareförbundet har inte gett upp möjligheten att få en förändring. Man förbereder nu argumenten för att regeringen ska ändra skrivningen i en kommande proposition.

Utgångspunkten är att en åtelplats inte ska omfattas av allemansrätten, med hänvisning till tidigare domar (se separat artikel här). I undantaget ska specificeras att kameran är riktad direkt mot åteln och att det finns skyltar som informerar om att det är en åtelplats och att kameraövervakning bedrivs på platsen.

Förbundet menar vidare att verksamheten som bedrivs på en åtel kan jämställas med upplagsplats eller på annat dylikt ställe som omfattas av olaga intrång enligt brottsbalken. Därmed har ingen annan än den som ansvarar för åtelplatsen tillträde till området.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson har avböjt att kommentera förslaget. Han hänvisar istället frågorna om hur vildsvinsstammen ska förvaltas till justitieminister Beatrice Ask.

 

Läs mer:

Märkliga argument i lagrådsremiss 

Allvarliga konsekvenser för vildsvinsjakten

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev