Miljöåklagare Åse Schoultz har väckt åtal mot fem män i Norrbotten som misstänks ha tjuvjagat och plågat stora rovdjur. Foto ur polisens förundersökning samt Lars-Henrik Andersson

Omfattande åtal i den stora jakthärvan

Nu väcks åtal i den stora jakthärvan i Norrbotten.
I dag lämnade åklagare Åse Schoultz in stämningsansökan. Totalt handlar det om 23 åtalspunkter och där fem män misstänks för allt från grova jaktbrott till artskyddsbrott, jakthäleri och grovt brott mot vapenlagen.

Det var sista augusti förra året som polisen slog till mot fem personer i Norrbottens inland. Sedan en tid tillbaka hade polisen avlyssnat männens telefoner och i samband med tillslaget gjordes husrannsakan där man fann både olagliga vapen, ammunition och ett björnhuvud i en frys.

Männen häktades under några veckor och i början av sommaren avslutades förundersökningen. I dag väckte Åse Schoultz åtal.

 

Snaror och fällor

De fem männen misstänks för att bland annat med hjälp av snaror och fällor dödat både björn och lodjur. En järv misstänks ha blivit skjuten.

En 73-årig man, som misstänks ingå i härvan, åtalas för både medhjälp till grovt jaktbrott, jaktbrott, vapenbrott och artskyddsbrott eftersom han hade ett omärkt björnskinn hemma.

En 46-årig man åtalas för grovt vapenbrott eftersom han misstänks ha innehaft tre kulgevär och ljuddämpare utan att ha tillstånd för det.

 

Omfattande åtal

Åse Schoultz har även begärt en muntlig förberedelse med tingsrätten i och med att åtalet är så omfattande.

När det blir rättegång vet hon ännu inte men tror det kan bli under hösten.

– När polisen tillskjuter resurser går sådana här brott att lösa. Det är en robust förundersökning och jag vill berömma polisens arbete, allt från avlyssningen, kriminaltekniker till utredare. Det här är ett omfattande åtal, säger Åse Schoultz.

 

Läs mer om brotten, de misstänkta och hur hela jakthärvan rullades upp

 

• Så uppdagades den stora jakthärvan

 

• Björnar, lodjur och en järv – det här är brotten de misstänks för

 

• Det här är de misstänkta

 

• Forskningsbjörnen som försvann

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev