Licensjakten på björn kan vara hotad i Norrbotten
Den omfattande skyddsjakten på björn i Norrbotten i vår kommer med stor sannolikhet påverka höstens licensjakt.
Jägareförbundet tror nu att dessa skyddsjakter, främst i fjällen, kommer slå mot möjligheterna till björnjakt vid kusten.
– Vi förordar licensjakt. Det handlar om att värdesätta björnen som vilt, säger jaktvårdskonsulent Björn Sundgren.
Som Svensk Jakt tidigare skrivit har länsstyrelsen i Norrbotten beviljat en rad ansökningar om skyddsjakt på björn. Det är samebyar som ansökt om skyddsjakt eftersom björnen ställer till med problem i renkalvningsområdena under våren.
I fjol sköts tio björnar i samband med skyddsjakt. I mitten av maj i år hade 29 björnar fällts under skyddsjakt och sedan dess har ytterligare ansökningar beviljats. Troligtvis kommer antalet stiga och landa på närmare 50 björnar.
Det i sin tur kommer med stor sannolikhet påverka höstens licensjakt.
Svenska Jägareförbundet är kritisk till den omfattande skyddsjakten och förespråkar licensjakt.
Bättre med licensjakt
– Det handlar om hur vi ser på björnen som vilt. Vi tycker det är bättre med licensjakt än att björnarna skjuts från helikopter under skyddsjakt. Sedan är det många jägare som satsat mycket tid på att få fram björnhundar som nu riskerar att inte få jaga björn eftersom de flesta skjuts under skyddsjakt där viltet inte heller tas till vara på det sätt som görs vid vanlig jakt, det är ett slöseri med ett värdefullt vilt, säger Björn Sundgren.
Han ser också risken med att den omfattande skyddsjakten i fjällområdena kommer påverka möjligheterna till jakt vid kusten.
– Det i sin tur kan innebära att björnstammen växer sig för stor i kustlandet, det finns stor risk för en obalans, säger Björn Sundgren.
Han berättar också att björnstammen gått ner i länet, vilket också har varit syftet med licensjakten och att man i fjol drog ner på antalet tilldelade björnar därför att man nu börjar nå de siffror som björnstammen ska ligga på i Norrbotten.
Rekordsnabbt
I fjol fylldes den beslutade jaktkvoten på 30 björnar i två delområden rekordsnabbt, långt innan jakttidens slut. En förklaring kan vara att fler specialiserade björnjägare deltog i björnjakten redan från start, uppger länsstyrelsen. Totalt fälldes 40 björnar i Norrbotten förra året, av vilka 10 björnar avlivades i samband med skyddsjakt.
Enligt Länsstyrelsens bedömning innebar 2016 års kvot att länets björnstam bibehålls på en stabil nivå.
I morgon kommer viltförvaltningsdelegationen i Norrbotten diskutera licensjakten på björn.
Jägareförbundet kommer föreslå att 60 björnar ska få fällas i Norrbotten i höst och att man inte delar in länet i delområden. Dessutom förordar förbundet en jakttid fram till 15 oktober och om kvoten inte fyllts då att man fortsätter med licensjakten på våren, från 15 april. Jägareförbundet fortsätter även driva frågan att det ska vara tillåtet släppa hund vid åtel och att halvautomater får laddas med fler än två skott i samband med björnjakt.
Betydande antal
– Även om inte beräkningarna av björnstammen är klar så tyder den omfattande skyddsjakten på ett betydande antal björnar i länet. Rovobsen visar en vikande trend men eftersom vi inte vet hur många björnar det finns så vet vi inte från vilken nivå den viker neråt, slutar Björn Sundgren.
Resultatet från björnspillningsinventeringen som gjordes förra året kommer presenteras inom kort, uppger Jägareförbundet.
Fler prover samlades in förra året i länet jämfört med 2010 års inventering. Dock hade man hoppats på ännu fler inskickade spillningsprov.
– När det gäller beslut om licensjakt bör vi invänta resultat från spillningsinventeringen 2016 med anledning av den nedåtgående trend vi ser i björnobsen ända sedan 2008 och fram till idag och den stora osäkerhet som finns kring björnstammens storlek. I Norrbotten är det väldigt svajigt eftersom vi bara har en tidigare spillningsinventering som dessutom hade väldigt stort konfidensintervall, säger Magnus Enbom, rovdjurshandläggare vid länsstyrelsen i Norrbotten.
Han fortsätter:
– Hur vårens skyddsjakt påverkar höstens licensjakt beror helt och hållet på vilken målsättning vi har med björnstammen. 2011 fastslog viltförvaltningsdelegationen att förvaltningsintervallet ska vara 730-910 björnar i Norrbottens län. 2014 fastslog Naturvårdsverket miniminivån på 330 björnar.
Gamla förvaltningsmål
Magnus Enbom menar att förvaltningsmålen är föråldrade och bör uppdateras.
– En inte helt orimlig gissning baserat på trenden i björnobsen är att vi kanske har ungefär 500 björnar i länet med en uppskattad tillväxttakt på fem procent.
Den omfattande skyddsjakten har dock förmodligen sänkt björnstammen ytterligare.
– Min slutsats är att vi bör invänta resultat från spillningsinventeringen och fundera på målsättningen med björnförvaltningen. Utifrån resultat från spillningsinventeringen och en tydlig målsättning blir det lättare att ta ställning till hur vi ska agera framledes, slutar Magnus Enbom.
Skyddsjakt på björn i Norrbotten
Totalt antal ansökningar om skyddsjakt: 48
Beviljade: 35
Avslag: 11
Totalt antal ansökningar individer: 64
Antal beviljade: 47
Fällda björnar: 40
Varav vuxna honor: 9
Varav honor med ungar: 6
Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.