Viltförvaltningsdelegationerna växer fram

Arbetet med att bilda viltförvaltningsdelegationer i landets alla länsstyrelser har dragit igång.

Delegationen tar över ansvaret efter såväl viltvårdsnämnd som rovdjursgrupper och är beslutande. Eftersom viltvårdsdelegationen innehåller personer från såväl det politiska skrået som olika intressen och näringar är det ett digert arbete att hitta rätt personer.
Det finns en plats per intresse. WWF, Naturskyddsföreningen och Rovdjursföreningen får således dela på en plats, på samma sätt som Jägareförbundet och Jägarnas riksförbund får samsas om platsen för jaktintresset. Exakt hur man ska arbeta är inte fastställt. Frågan är om en jägarrepresentant ska agera på uppdrag av sin organisation eller på uppdrag av båda? Landshövdingen kommer vara ordförande för församlingen.
Tidigare har viltvårdsnämnd och rovdjursgrupper varit rådgivande. Delegationerna är en del i regeringens arbete för att öka möjligheterna för lokalbefolkningen att påverka rovdjusförvaltningen
På Gotland, där inga av de stora fyra stora rovdjuren finns, får delegationen en lite annorlunda roll. Där kommer man visserligen också att arbeta med licensjakt- och skyddsjaktsfrågor, men då med inriktning mot andra viltarter, exempelvis gäss. Länsstyrelsen på Gotland ämnar också att utse en jakttillsyningsman.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay