Ett belgiskt universitet har fått tillstånd att fånga in tio orrar i Sverige för utsättning i ett reservat i Belgien. Orrarna ska fångas in med hjälp av nät från bil. Foto: Johnny Olsson

Svenska orrar flyttas till Belgien

Orrar från Jämtland och Gävleborg ska fångas in och sättas ut i Belgien. Naturvårdsverket har gett ett belgiskt universitet tillstånd att fånga tio orrar i år, men det kan bli fler kommande år.

Det är University of Liège i Belgien som ansökt om att få fånga in orre för utsättning i ett naturreservat. Naturvårdsverket har nu gett tillstånd till universitetet att fånga in tio orrar, fem hönor och fem tuppar, i Jämtlands och Gävleborgs län under tiden 18 april till 31 maj. Fångsten planeras främst ske på skogsfastigheter som ägs av Sveaskog. Orrarna kommer att fångas med hjälp av nät från bil.

I ansökan till Naturvårdsverket har universitetet uppgett att orrpopulationen har inventerats sedan 1960-talet i det område i Belgien (Hautes-Fagnes nature reserve) där man nu vill sätta ut svenska orrar.

1971 fanns det 198 spelande tuppar i området men vid den senaste inventeringen fanns det endast en spelande tupp.

Universitetet kommer förmodligen att lämna in en till ansökan om att få fånga 25 orrar per år under åren 2018-2023 för utsättning i Belgien.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev