Remington Seven Synthetic är ett robust bruksvapen med mått som passar utmärkt för en jägare som vill ha en lite mindre studsare. Foto: Ulf Lindroth

Ulf Lindroth om Remington Seven

Premium

Vid många jakter är det viktigaste kravet på en studsare att den passar jägaren, så att anläggning och förstaskott kommer naturligt. Småväxta jägare har ett begränsat utbud av passande ­vapen, men Remington Seven är ett alternativ.

Ulf Lindroth om Remington Seven.

Underskatta inte längd, vikt och balans i en studsare. Inte minst vid klövviltjakt är det viktigare än extrem precision. Vapnet ska ligga bra i händerna och komma till axeln smidigt.

Den genomsnittlige jägaren hittar lätt en passande studsare. Det är svårare för den som är lite kortare i växten. Och att bara korta kolven ger en framtung studsare som ändå inte blir smidig.

Tämjer rekylen bra

Remington Seven Synthetic är en liten studsare. Längden är 100 centimeter, vikten blygsamma 2,9 kilo. Pistolgreppet är litet och avståndet fram till avtryckaren kort nog för en liten hand. En rak kolv och en mjuk bakkappa i gummi tämjer rekylen bra, trots den låga vikten.

Kolvkammen är – som vanligt på standardstudsare – en aning låg för att ge perfekt bild i kikarsiktet och någon behöver säkert justera kolvlängden, men för en liten skytt blir justeringarna måttliga. Balansen förblir god.

Prislappen är skonsam, så man kan inte begära perfektion i alla detaljer.

Slutstycksgången var påtagligt rå då skyttet började. Men redan efter några droppar olja och några askar ammunition skedde en påtaglig förbättring.

Var noggrann med patronerna

När du laddar magasinet bör du se till att patronerna lägger sig rätt, annars kan omladdningen krångla. Magasinet är gjort för fyra patroner. Det rymmer fem, men då fungerar det inte lika säkert.

Trycket på testvapnet var rent och bra. Det var hårt ställt, men kan justeras lättare.

Precisionen i vår enkla provskjutning var godkänd för klövvilt men inte riktigt på småviltjägarens nivå. Några treskottsserier vardera gav följande spridningar: Remington Express Core-Lokt 9,7 g: 5-8 centimeter, Norma Alaska 11,7 g: 3-6 centimeter, Sako Hammerhead 13,0 g: 3-6 centimeter.

Den som söker hittar troligen ammunition som skjuter tätare. En ljuddämpare torde också förbättra resultatet. Men för vanlig klövviltjakt är det redan gott nog

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay