Vargparet sattes ut i Tiveden

Vargparet som flyttades från Norrbotten under tisdag till onsdag har lämnat utsläppsplatsen i Tivedens nationalpark nordväst om sjön Vättern, på gränsen mellan Västra Götaland och Örebro län, meddelar nu Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Utsläppsplatsen fungerar som en sluss och vart vargarna väljer att ta vägen är svårt att förutse eftersom de är vilda djur.

Transporten från Aaupa i Norrbotten till Tiveden gick bra och trots den långa transporten var vargarna pigga när de släpptes ut och sprang iväg tillsammans, skriver verket.
För att göra resan på så kort tid som möjligt var det tre personer som turades om att köra bilen med avbrott endast för att se till vargarnas välbefinnande.
Naturvårdsverket hade ansökt och fått undantag från lagstiftningen gällande tider på hur länge djur från transporteras från Jordbruksverket.

Avmaskade

Innan de släpptes ut avmaskades vargarna mot dvärgbandmask. De har dessutom försetts med GPS-halsband så att de kan följas. När de rör sig från platsen kommer vargarnas positioner att ges varannan dag.

Nu på fredagsmorgonen har vargparet hunnit en bra bit från utsläppsplatsen. Förhoppningen är att de hittar någonstans där de kan slå sig till ro i mellersta Sverige inför parningstiden som infaller i månadsskiftet februari och mars, säger Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.

Nya gener

Det har varit viktigt att flytta vargarna innan parningstiden börjar för att i så stor utsträckning som möjligt undvika risker med en separation i samband med flytten. Vi har velat säkerställa att våra åtgärder inte medverkar till att en dräktig tik lämnas ensam med omhändertagandet av nya valpar. Nu hoppas vi att vargparet håller ihop och att de får valpar senare i vår. Syftet med att flytta vargarna är att tillföra nya gener till den svenska vargstammen, säger Magnus Kristoffersson, projektledare för arbetet med genetisk förstärkning.

 

Läs mer:

Uppgiven stämning i de berörda länen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev