I vissa fjällnära områden kommer snön tidigt och försvårar jakten. Därför väcks nu frågan i Jämtland om att slopa brunstuppehållet för att hinna fylla avskjutningsplanerna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Därför vill skogsbruket ha jakt under brunst

Dålig fyllnadsgrad och möjligheten att kunna kombinera renskötsel och älgjakt. Det är faktorerna bakom funderingarna på att slopa brunstuppehållet på älg i Jämtland, i vart fall i de områden som ligger nära fjällen.

Enligt skogsbrukets företrädare i viltförvaltningsdelegationen i Jämtland, Per Österberg, kom frågan upp om brunstuppehållet i höstas, och att det var samerna som framfört att de har svårt att hinna jaga i september med tanke på rennäringen.

– Det skulle vara jättebra för samerna att kunna jaga hela hösten utan uppehåll. Det var så frågan kom upp på bordet sedan hade man svårt i Härjedalen att uppfylla sina älgförvaltningsplaner. Landskapet ligger högt och blir det inte tidigt snö så blir det i vart fall is och skare relativt tidigt på säsongen. Jakten kan därför snabbt ta slut redan i oktober och november och då började man fundera över hur man skulle hinna skjuta det man kommit fram till i sina planer. Det var då frågan kom upp om höstjakt utan brunstuppehåll.

 

Kommer du driva frågan i viltförvaltningsdelegationen om att slopa brunstuppehållet?

– Jag måste lyssna till vad skogsbruket i Jämtland tycker, säger Per Österberg.

Om slopandet av uppehållet bara ska gälla områden som tidigt får snö eller hela länet är en öppen fråga, menar han.

– Kan Jägareförbundet verka för att de planer som markägare och jägare kommit fram till faktiskt fylls, så kan det vara en nog så bra väg. Men man måste i vart fall hitta ett annat sätt att jobba än man gjort hittills. I 35 år har vi misslyckats med att ha en älgstam i balans med skogen, säger Per Österberg.

Han tycker däremot inte jägarnas företrädare agerar bromskloss när frågan om avskjutningen behandlas i de olika älgförvaltningsområdena och älgskötselområdena.

– Det handlar mer om att man inte jobbar för att planerna fylls. Jägarna går i första hand ut för att jaga, kanske inte i första hand för att förvalta en älgstam. Det är sällan man ser en artikel i Svensk Jakt om hur man ska jobba för att fylla avskjutningsplanerna, säger Per Österberg.

 

Jägareförbundet i Jämtland säger nu att handslaget mellan förbundet och skogsbruket äventyras på grund av frågan om slopandet av brunstuppehållet?

– Det är naturligtvis inte bra, men det har varit samebyarna och ett älgförvaltningsområde som har kommit med de här funderingarna och de är sprungna ur frågan hur man bland annat ska kunna fylla sin planer, avslutar Per Österberg.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev