Vargnej kostar förbundet 900 000 kronor

Jägareförbundets allmänna uppdrag minskar nästa år med 900000 kronor, till 49,6 miljoner kronor. Håkan Weberyd, avgående generalsekreterare för Jägareförbundet, förklarar varför.


Håkan Weberyd.

Minskningen i anslaget är ett direkt resultat av vårt ställningstagande i vargfrågan. Vi har ju deklarerat att vi tills vidare inte kommer att genomföra skyddsjakt och inventeringar, då är det naturligt att vi inte ska få ersättning för det vi säger att vi inte kommer att genomföra.

Det kom dock som en överraskning att regeringen väljer att ta bort ersättningen för information och förvaltningsåtgärder avseende samtliga stora rovdjur.

Får minskningen några konsekvenser?

Ja, det blir svettigare för oss att få ihop budgeten för kommande år. Vi är en ideell förening och vi lägger de pengar vi har i verksamhet.

Vad händer nu?
Vi har löpande diskussioner med regeringen om förbundets allmänna uppdrag. Vi kommer att diskutera innehållet i uppdraget och ersättningen för det på våra kommande möten.

Är det allmänna uppdraget en nackdel för Jägareförbundet?

Vi ska vara stolta över att landets jägare genom Svenska Jägareförbundet sedan 1938 har samhällets förtroende att ansvara för den  praktiska jakten och viltvården genom det allmänna uppdraget. Det gör  oss och jägarna till en naturlig del i den övergripande viltförvaltningen och en dessutom en bra plattform att verka från.

De som betraktar det allmänna uppdraget som en hämsko för förbundet och påstår att vi sitter i knäet på uppdragsgivaren regeringen har fel. Det vis­ar väl om inte annat den senaste tidens positioner i vargfrågan från vår sida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev