Kronvilt förstörde 22 hektar gran

I byn Gräsbo utanför Östervåla i norra Uppland har kronviltet gått hårt fram på skogen. Så hårt att Kristina Eriksson-Landén och Anders Eriksson tvingades avverka 22 hektar granskog minst 30 år för tidigt, rapporterar tidningen Land Lantbruk & Skogsland.

 

I närheten av Gräsbo fanns tidigare ett kronhjortshägn och den allmänna uppfattningen i området är att de första kronhjortarna rymde från hägnet. Enligt Kristina Eriksson-Landén och Anders Eriksson inträffade det för cirka tio år sedan.

Sedan dess har stammen växt sig allt starkare. Så småningom nödgallrades skogen under två vintrar mellan 2005 och 2008.

Enlig Skogsstyrelsen var nästa åtgärd slutavverkning om skadorna skulle fortsätta. I våras beslutade vi därför att slutavverka det som stod kvar, säger Anders Eriksson till tidningen Land Lantbruk & Skogsland.

 

Tall istället för gran?

Kvar finns nu ett hygge på 22 hektar. Storskogen är borta, liksom skog som bara blev 30 år gammal.

Allt skulle ha stått kvar efter våra dagar på gården, tänkte vi. Man vill ju lämna efter sig en välskött fastighet till kommande generationer, säger Kristina Eriksson-Landén till Land Lantbruk & Skogsland.

Eftersom kronviltet bara går på gran finns nu funderingar på tall som alternativ, trots risk för älgbetning.

Men marken är inte lämplig för tall överallt. Frågan är om vi alls lyckas få upp ny skog, det här kan bli en ekonomisk följetong, säger Kristina Eriksson-Landén till Land Lantbruk & Skogsland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay