Forskarnas förslag till älginventering klara
Fyra beprövade metoder är det som i första hand ska användas när den svenska älgstammen inventeras. Det föreslår forskarna vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som fått uppdraget att ta fram inventeringsförslag av regeringen.
SLU offentliggör nu vilka inventeringsmetoder de förespråkar för att få bästa möjliga kontroll på älgstammens storlek och kvalitet. Forskarna föreslår åtta metoder, varav fyra basmetoder kan sägas vara både beprövade och kostnadseffektiva. Dessa är:
Avskjutningsstatistik för älg.
Älgobservationer (Älgobs).
Spillningsinventering av älg.
Insamlande av kalvvikter.
Om behov och resurser finns rekommenderar SLU ytterligare fyra metoder flyginventering, åldersstruktur och reproduktion för älg utifrån skjutet material, hälsostatus samt genetisk övervakning.
Referensområden föreslås
För att kunna kvalitetssäkra de olika metoderna föreslår forskarna sex till nio nationella referensområden för metodutveckling, kalibrering, uppföljning och utbildning.
Professor Göran Ericsson har lett arbetet med inventeringsmetoder vid SLU:
Grunden för en framgångsrik älgförvaltning är att år efter år använda sig av samma inventeringsmetoder och att metoderna är vetenskapligt utvärderade. Gör vi det får vi ett bra beslutsunderlag som gör det möjligt att ta hänsyn till olika intressen i samhället, säger han i ett pressmeddelande.
De fyra basmetoderna fungerar, är kostnadseffektiva och redan idag det som Sveriges jägare och markägare på ett förtjänstfullt sätt arbetar med, fortsätter Göran Ericsson.
Kan användas direkt
Enligt SLU är metoderna som föreslås vetenskapligt utvärderade och kan direkt användas inom ett älgförvaltningsområde. I sitt arbete har SLU också tagit hänsyn till regeringsuppdraget om utbildning i adaptiv älgförvaltning, och manualerna är därför anpassade så att de kan bli en del av det kommande utbildningsmaterialet.
Parallellt med SLU har Skogsstyrelsen arbetat med att ta fram nya metoder för foderprognoser samt inventering av betesskador som är mer anpassade till södra Sverige.
Det är viktigt att den nya älgförvaltningen får tillgång till betesskador och fodertillgång. Det skapar bättre förutsättningar för en förvaltning som är anpassad till skogens förutsättningar, säger enhetschef Johan Wester i pressmeddelandet.
Under hösten ska Skogsstyrelsen färdigställa metoderna. Slutrapport ska komma i december.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.