Ornitologer vill stoppa skyddsjaktvarg i Västerbotten. Ornitologerna menar att vargen gynnar rovfåglar. Dessutom menar ornitologerna att det är bra att vargarna trycker ner älgstammen. Foto: Kenneth Johansson (Duvhök, älg) Lars Nilsson (varg i hägn)

Därför vill ornitologerna stoppa skyddsjakten på varg i Västerbotten

Fågelskådare vill stoppa skyddsjakten på två vargar i Västerbotten.
Det skriver Sveriges ornitologiska förening på sin hemsida.
Dessutom vill ornitologerna att vargarna ska trycka ner ”den sanslöst höga älgstammen”.

Det var i fredags som de ornitologiska föreningarna i Ångermanland och Västerbotten överklagade beslutet om skyddsjakt på två vargar i Västerbotten. Föreningarna har också begärt omedelbar inhibition av länsstyrelsens beslut. Nu är det Förvaltningsrätten i Luleå som ska ta ställning i frågan.

 

Strider mot lagen

Så här står det i överklagan: ”Sammanfattningsvis anser Västerbottens och Ångermanlands Ornitologiska Förening att den beslutade skyddsjakten strider mot den skyddslagstiftning som den skandinaviska vargen omfattas av. ”

– Jag tror vi måste säga ifrån när länsstyrelsen fattar beslut utan att veta vilken genetik vargarna har och inte följer det regelverk som vi är bundna till inom EU, säger Thomas Birkö, tidigare styrelseledamot i SOF-BirdLife, i en artikel på SOF:s hemsida.

 

Trycka ner älgstammen

Sveriges ornitologiska förening menar att ett vargpar gynnar många fåglar genom att de bland annat lämnar kadaver kvar i skogen som rovfåglar kan nyttja som födokälla. Ornitologerna skriver även på sin hemsida att vargen ”rensar upp” bland svårare predatorer på fåglar som exempelvis rödräv, grävling, mård och mårdhund.
Dessutom menar fågelskådarna att det är bra att vargarna trycker ner älgstammen ”så att vi slipper de negativa effekter som vi ser av den sanslöst höga stam vi har idag. Den täta älgstammen leder till att vissa för fåglar gynnsamma lövträd, t.ex. rönn, aldrig blir storvuxna.”, skriver Sveriges ornitologiska föreningen på sin hemsida.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev