Foto: Jan Henricson

Foto: Jan Henricson

”Skolverkets förslag i strid med Löfvens löften”

Skolverkets förslag om att lägga ner utbildningarna i jakt, fiske och turism går på tvärs mot Stefan Löfvens löften i två regeringsförklaringar. Det säger vice ordföranden Anneli Gunnars i en artikel som publiceras på Ekoturismföreningens webbplats.

I en artikel med rubriken Utveckla istället för avveckla går Ekoturismföreningen på djupet med de förslag från Skolverket som kommer att innebära dödsstöten för turismutbildningarna om de antas.

Jeppe Klockare, som arbetar med hållbar turismutveckling, säger i artikeln att Skolverket över sommaren har ändrat sig från att förorda att naturturismen skulle få en egen inriktning inom naturbruksprogrammet till att lägga förslag som innebär att utbildningarna försvinner.

 

Reserverade sig

Bakom förslaget står nationella rådet för naturbruksprogrammet där företrädarna för de befintliga inriktningarna djur, lantbruk, skog och trädgård ifrågasatt behovet av en särskild inriktning för naturturism.

– Vi blev helt tagna på sängen. Tillsammans med Anders Grahn från Sveriges Jordägareförbund reserverade jag mig mot skrivningen i mötesprotokollet ”att naturbruksprogrammet inte ska utökas med någon ny inriktning naturturism”.

 

Strider mot förklaring

Naturbruksskolornas Förenings vice ordförande Anneli Gunnars är kritisk mot Skolverkets agerande. Hon säger i artikeln:

– Det ser mörkt ut för framtida utbildningar kring naturturism på gymnasiet. Vi hoppas därför att utbildningsdepartementet och ansvariga ministrar verkligen sätter sig in i frågan. I så fall kan beslutet bara bli ett – att stoppa Skolverkets förslag. Det aktuella förslaget från Skolverkets går ju på tvärs mot Stefan Löfvens löften i två regeringsförklaringar att stärka och ta tillvara natur- och ekoturismens potential. Dessutom underminerar Skolverkets förslag på sikt flera av regeringens viktiga satsningar på natur- och ekoturism via Visit Sweden, Tillväxtverket och landsbygdsprogrammet.

 

Läs även:

• Akut hot mot landets jaktutbiodningar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev