Ingen björn sköts vid åtel i Dalarna

Åteljakt på björn har under hösten tillåtits i tre kommuner i Dalarna. Ett 30-tal åtlar har registrerats, men ingen björn har fällts vid åtel.
Däremot kan det mycket väl vara så att jägarna släppt hundar vid åtlarna och att de då tagit upp björnar som sedan skjutits, säger jaktvårdskonsulent Hans Johansson.

Efter många turer stod det i somras klart att ett åteljaktförsök på björn skulle genomföras i kommunerna Falun, Rättvik och Orsa. Ett krav för att kunna delta i försöket var att en åtelansvarig utsågs och att denne gick Jägareförbundet Dalarnas utbildning med inriktning på det omfattande regelverket kring åteljakten och björnförvaltning i allmänhet.
30-tal åtlar varit igång, men ingen björn fälldes alltså vid dessa.

Ett problem var att åtlarna inte fick anläggas förrän 1 augusti. Det var för sent för att björnarna skulle vänja sig vid åtlarna och besöka dem frekvent, säger Hans Johansson.

Eftersom björn heller inte får skjutas på kvällen var det frågan om en ren morgonjakt där jägarna i princip var tvungna att övernatta i gömslet om de skulle kunna skjuta någon björn, och det är inte så många som har möjlighet till detta, fortsätter han.

 

Omfattande regelverk

Ett mycket omfattande regelverk kring åteljakten har också skrämt bort en hel del jägare från jakten.

Men däremot är det säkert många jägare som släppt sina hundar intill åtlarna och då fått tag på björn, som sedan skjutits. Och det är så klart en viktig aspekt att tänka på när det pratas åteljakt och björnavskjutning, säger Hans Johansson.

Om åteljaktförsöket förlängs i Dalarna är i dagsläget oklart.   

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev