Kronviltets ålder under lupp

Åldersbedömning av kronhjort har påbörjats!
På initiativ av Jägareförbundet Skåne startades ett samarbete med länsstyrelsen och kronviltforskaren Anders Jarnemo för att skaffa uppgifter om den skånska kronviltstammens ålderssammansättning.

Man uppmanade samtliga licenshavare inom kronhjortsområdena att samla käkar från djur fällda eller hittade döda under jaktsäsongen. Planen är att insamlingen ska pågå under tre jaktsäsonger med start 20102011.

Under den gångna säsongen insamlades 24 käkar från både hjortar och hindar. Stort tack till alla er som bidrog med en eller flera. Samla på käkar från kronvilt äldre än kalv!

Kronviltdag
Alla licenshavare och deras jaktlag har varit inbjudna till en kronviltdag på och i samarbete med Övedskloster. Förutom åldersbedömning av käkarna erbjöds möjligheten till trofévärdering av kron- och dovhjort, rådjur och vildsvin.

Under dagen mättes en av Skånes största kronhjortstroféer! Hjorten fälldes under vinterns jakt i område B och mätte 206,6 poäng (gränsen för guld är 190 poäng).

Kronviltforskaren Anders Jarnemo höll två mycket upp-skattade föredrag om kronviltsförvaltning och om det skånska licenssystemet. En mindre troféutställning och ett antal fällhorn som hittats under vårvintern kunde beskådas.

Samla käkar

Satsningen har precis börjat! Hoppas fler kommer att ställa upp med underkäkshalvor under de kommande åren. Ju fler det blir desto bättre underlag för att bedöma ålderssammansättningen på kronviltstammen.

Flå underkäken (-halvan) och spara den i frysen. Den ska inte kokas, för då går det inte att läsa årsringarna i tanden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev