Liten risk smittas av dvärgbandmasken via bär eller svamp
Risken för att drabbas av rävens dvärgbandmask genom att äta bär eller svamp är mindre än många kanske trott.
Livesmedelsverket skriver i ett pressmeddelande att risken är ”obetydlig” och anser därför att det inte behövs några specifika råd för att undvika att smittas av dvärgbandmasken via mat.
Livsmedelsverket har gått igenom tillgänglig forskning kring dvärgbandmask och livsmedel och drar av detta slutsatsen att man obehindrat kan fortsätta äta bär, svamp och grönsaker på samma sätt som tidigare trots att parasiten nu finns i Sverige.
Ytterst liten risk
I pressmeddelandet skriver Livsmedelsverket att gått igenom den kunskap som finns om dvärgbandmasken bland annat från områden i Europa där dvärgbandmasken är vanlig. Utifrån de studier som finns i dag bedöms risken att smittas med dvärgbandmask genom bär och grönsaker vara ytterst liten. Livsmedelsverket ger därför inga specifika råd för att undvika att smittas av dvärgbandmasken via mat.
Risken att smittas är ytterst liten. Det är mycket ovanligt att människor smittas. Dessutom är de studier som finns otillräckliga för att säga om det överhuvudtaget finns ett samband mellan att äta vegetabilier som bär, svamp och grönsaker och att smittas av sjukdomen, säger Lars Plym Forshell, smittskyddssamordnare vid Livsmedelsverket, i pressmeddelandet.
Man kan alltså utan bekymmer fortsätta att plocka och äta exempelvis blåbär som tidigare. Samma bedömning gäller importerade bär och svamp från länder där smittan finns.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.