Flyttad fälla gav åtta rävar

Det tog sin tid men till sist hittade Magnus Åsebrant i Kävsjö utanför småländska Hillerstorp rätt plats för sin värmländska tunnelfälla. I höst och vinter har han tagit åtta rävar i fällan, vilket är många fler än tidigare år.

 

Helt klart betyder fällans placering otroligt mycket för resultatet, säger Magnus Åsebrant när han så här under rävjaktens sista skälvande dagar summerar årets fångst.

Han har fått åtta rävar, varav tre valpar och fem vuxna djur. De flesta har varit hanrävar och den tyngsta vägde åtta kilo. Enligt Svensk Jakts fällfångstexpert Bernt Karlsson måste en fångstman vara nöjd med att få åtta rävar i en tunnelfälla under en säsong.

 Jag är otroligt nöjd. I flera år har det inte gått alls så bra, men efter att vi flyttade fällan sista gången lossnade det. Nu får den stå kvar på samma plats, säger Magnus Åsebrant.

 

Intill ett dike

Magnus hade sett ut ett ställe där han sett räv och spår av räv, på en liten ås i kanten mellan åker, skog och mossmark. Dessutom ligger ett dike intill fällan, och som många vet tycker räven om att följa sådana.

Det är inte helt enkelt att flytta en värmländsk tunnelfälla. Det går åt både traktor, kärra och vinsch. Men när vi satte ner den kände jag att det var rätt plats, för vi ställde den rakt på en rävskit.

Och det blev bingo direkt. Jag åtlade under sommaren och samma kväll som jag gillrade fällan fångade jag en stor grävling. Det gav förstås mersmak.

Sedan har det rullat på. Rävarna har fångats i jämn takt under säsongen. Någon sämre period har inte Magnus Åsebrant noterat även om han märkt att det tar några veckors avvittring innan han får en ny räv efter att en fångad har avlivats.

Han hade faktiskt en nionde räv i fällan, men på grund av snö och isbildning blev det en liten springa när luckan slog igen och där lyckades räven klämma sig ut.

Ibland blir det så, trots att jag har tak över fällan. Den står för övrigt placerad så att jag från köksfönstret kan se om den slagit igen, något som är väldigt praktiskt.

 

Åtling mycket viktigt

Magnus Åsebrant menar att åtlingen tillsammans med placeringen är det viktigaste för att lyckas med fällfångsten. Själv har han höns på gården och allt som rensas från hönshuset åker ut till fällan.

Det blir mycket hönsgödsel och lukten från det måste ju vara lockande för en räv. Mat lägger jag bara inne i fällan. Och så ska man underhålla fångstplatsen hela året. Rävarna ska vänja sig vid att gå dit och leta efter godbitar.

Trots att fångstsäsongen just tagit slut ser Magnus fram mot nästa jaktår.

 Helt klart. Jag är småbarnsförälder och det är svårt att få så mycket tid över till vanlig jakt. Fällfångsten gör att jag kan jaga utan att det tar så mycket tid, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay