Varg flyttad från Jämtland till Örebro län

En genetiskt värdefull varg som orsakat skador i Tåssåsens sameby i Jämtland har flyttats till Örebro län och släppts ut i frihet, skriver Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.
Naturvårdsverkets beslut att flytta vargen togs för att förhindra nya skador på rennäringen. Vargen lokaliserades i samebyn av fältpersonal vid länsstyrelsen i Jämtland och Västernorrlands län.
Det gick bra att söva och fånga in vargen. Det är en cirka två år gammal tik som är vid god vigör, berättar Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i pressmeddelandet.
Tåssåsens sameby har efter flera omgångar av angrepp under vinter ansökt om skyddsjakt på vargen. De angrepp som inträffade för två veckor sedan visade sig komma från två genetiskt värdefulla vargar. För en vecka sedan kom nya angrepp och under veckan upptäcktes vargen på nytt.
Vargen sövdes i morse och kördes med bil till Kilsbergen, där den släpptes, säger Helene Lindahl Vik, handläggare vid Naturvårdsverket, till Svensk Jakt.
![]() |
Området där vargen släpptes, Kilsbergen, ligger mellan Karlskoga och Örebro, norr om E18.
”Positivt svar från Örebro län”
Naturvårdsverket undersökte under förra veckan om länsstyrelser i Mellansverige var beredda att hjälpa till att akut ta emot genetiskt värdefulla vargar.
Länsstyrelserna har ett regeringsuppdrag att utse lämpliga områden att sätta ut genetiskt värdefulla vargar. Nu bedömde vi att det behövs lämpliga områden för akuta situationer. Vi fick positivt svar från Länsstyrelsen i Örebro län, säger Maria Ågren, generaldirektör för Naturvårdsverket.
I pressmeddelandet skriver Naturvårdsverket att vargen som flyttats kan vara en finsk/rysk varg som kom in i landet för fyra månader sedan. Men det kan också vara en avkomma till en invandrad varg i Norge. DNA-analys av spillningsprov samt blodprov kommer att visa vilken varg det var.
Unga hanvargar är mer benägna än tikar att göra långa vandringar. En vandring från Norge till Jämtland är mycket kortare än från Finland. Betyder det att man flyttat en avkomma från Kynna-reviret i Norge? Än vet man inte det på Naturvårdsverket.
Om det skulle visa sig att detta är en avkomma från Kynnareviret så kommer vi att försöka söva och flytta den andra vargen också, säger Helene Lindahl Vik till Svensk Jakt.
![]() |
Avmaskades före utsläpp
Vargen sövdes från helikopter med en bedövningspil. Det är samma metod och medel som man använder då stora rovdjur förses med sändare av forskningsskäl. Man följde vargen tills bedövning tog. Därefter tog man en del prover och vargen försågs med radiosändare, samt avmaskades. Veterinär var med under sövning och transport till utsläppsplatsen. Vargens rörelsemönster följs noga via radiosändaren för att man ska kunna konstatera att allt går bra.
![]() |
Högst 20 vargar ska flyttas
Riksdagsbeslutet om genetisk förstärkning av vargstammen innebär att Naturvårdsverket ska flytta högst 20 vargar för att minska inaveln i svenska vargstammen. I första hand ska vargar som kommit in i norra delen av landet flyttas, skriver Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.