Sjuk älg hittad i Värmland

En avmagrad och mycket sjuk älgko upptäcktes under veckan i värmländska Ekshärad. Älgkon ska nu obduceras på SVA som ett misstänkt fall av CWD, Chronic Wasting Disease. Smittan finns redan i Norge där myndigheterna under veckan höjde beredskapen och bland annat förbjuder saltstenar och utfodring av hjortdjur.

Upptäckten av CWD, Chronic Wasting Disease, i Norge har fått norska myndigheter att skärpa reglerna. I flera till Sverige angränsande områden förbjuds saltstenar, utfodring och transport av hjortdjur. Doftämnen som används vid jakt är också i vissa fall förbjudna.
Sjukdomen liknar galna kosjukan och är en så kallad prionsjukdom som angriper och förstör hjärnan och ryggmärgen. Inkubationstiden är lång, flera år, och det är därför endast äldre djur som visar tydliga symptom som avmagring, balanssvårigheter och andra beteenderubbningar. När sjukdomen bryter ut leder den alltid till att djuret dör inom några månader.
I Sverige pågår en diskussion om skärpta regler och höjd beredskap.
– Vi är beroende av att få in fallvilt med misstänkta symptom. Det kan vara sjuka eller döda djur som hittas i markerna, eller trafikdödade djur som kan misstänkas vara smittade. Vuxna djur med tydliga symptom är den typ av djur vi är mest intresserade av, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär vid SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, i Uppsala.

Mycket smittsam
I Norge har två älgar och en ren på relativt kort tid konstaterats ha den smittsamma sjukdomen och nu finns en oro för att CWD också sprider sig över gränsen.
– Vi vet inte hur smittsam sjukdomen är, men den sprids via saliv och direktkontakt mellan djur. Den kan också ligga kvar i naturen, i jorden och främst lerjordar, under lång tid, säger Henrik Uhlhorn.
Smittade prioner kan spridas via urin och avföring och tas upp i växter som sen betas av andra djur. Sjukdomen är mycket svår att bekämpa och smittan leder ofelbart till att djuren dör.
– Det finns anledning till oro och vi har påbörjat ett arbete med andra myndigheter för höjd beredskap och övervakning, säger Henrik Uhlhorn.
Han påpekar att man är mycket beroende av samarbete med jägarkåren för att hitta sjuka djur.
Misstänkta djur ska analyseras vid SVA.
– Vi behöver skallen och två nackkotor, och det är förstås viktigt att djuret inte avlivas med skott mot huvudet, säger Henrik Uhlhorn.
Den höjda beredskapen riktas främst mot Värmland, västra Dalarna och Jämtland. Älg från det område i norska Tröndelag som drabbats av CWD vandrar in i Jämtland vilket kan föra in smittan i Sverige.
Älg och kronhjort från Hedmark har sina vandringstråk in i Värmland och nordvästra Dalarna.

Avlivades i veckan
Den älgko som under veckan hittades i Ekshärad hade typiska symptom på sjukdom i centrala nervsystemet.
Avtrubbad, vinglig och avmagrad. Balanssvårigheterna innan hon dog var tydliga men kan självklart bero på andra sjukdomar eller skador.
– Vi misstänkte förstås att hon attackerats av varg, men vi såg inga yttre skador när vi tog rätt på henne. En äldre, mager ko och en väldigt liten kalv som vi avlivade, säger Fredrik Byh, jaktledare på Hamra vvo i Ekshärad.
Analyssvaret från den självdöda kon och hennes kalv kommer inom några veckor.
Risken för att CWD ska finnas i Sverige är liten, men kan inte uteslutas.
– Djuren vandrar över gränsen. I Norge har man under lång tid testat tusentals hjortdjur utan att hitta smitta, men nu fann man tre djur på kort tid. Vi behöver ha åtgärder klara innan höstens jakt, säger Bodil Elmhagen, forskningskommunikatör på Svenska Jägareförbundet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev