Vargavinter väntar i Jönköpings län?

De senaste dagarna har flera vargobservationer gjorts på olika platser i Jönköpings län. Med andra ord är det inte bara kung Bores tidiga ankomst som gör att många tror att länet går mot en vargavinter.

 

Anders Gunnarsson är rutinerad vargspårare, bosatt i Korsberga söder om Vetlanda. Han är inte förvånad över att rapporterna om varg nu duggar tätt. I takt med att vargstammen växer får södra Sverige stifta bekantskap med fler och fler utvandrare från kärnområdena.

 Det är snarare märkligt att vi inte haft fler vargbesök tidigare, till exempel i somras, säger Anders Gunnarsson.

Mycket tyder på att åtminstone en varg under lång tid uppehållit sig i trakterna av Dumme mosse, väster om Jönköping. Redan i september kom de första rapporterna från människor som sett varg i området. Veckan innan älgjakten bekräftades förekomsten då en tysk jaktterrier blev svårt skadad i en vargattack.

Efter det har det med jämna mellanrum gjorts synobservationer, av jägare och andra. Och de senaste dagarna har det också rapporterats in spår av varg, säger Anders Gunnarsson.

 

Rörde sig genom länet

Varg har också rapporterats från trakterna av Malmbäck och Tenhult på andra sidan om Jönköping, men från det området kan inte Anders Gunnarsson bekräfta förekomst, även om han heller inte kan avfärda den.

Däremot är han helt säker på att en varg den gångna helgen rörde sig genom länets östra delar. I trakterna av Vimmerby gjordes säkra observationer och en rovdjursspårare från Kalmar län ringde till Anders Gunnarsson och förvarnade honom om att det var varg på gång.

 Det gick bara några timmar, sedan ringde man från Bellö och berättade om en varg. Senare kom det samtal också från Holsbybrunn, vilket stämmer väl med riktningen vargen hade.

I söndags passerade vargen bara någon kilometer från Anders Gunnarssons hem i Korsberga. Den observerades 34 kilometer från Ramkvilla innan den iakttogs inne i samhället.

Och det är helt säkert en varg, som det ser ut på väg söderut. Jag tror knappast att den finns kvar i länet, utan att den nu är inne i Kronoberg, säger Anders Gunnarsson.

 

Tillfälliga besök

Vad tror han då om fortsättningen? Går vi mot en vargavinter på mer än ett sätt i Jönköpings län?

Det är omöjligt att säga. Att döma av rapporterna verkar en varg uppehålla sig väster om Jönköping. Att vi får tillfälliga besök på andra håll är heller inte konstigt, med tanke på vargstammens tillväxt. Det har ju också förekommit varg i Skåne under hösten, säger Anders Gunnarsson.

 

Läs mer:

Rykten går i vargens spår

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev