Fyra sändarbjörnar hittade döda

På kort tid har fyra sändarförsedda björnar i Norrbotten hittats döda.

En av björnarna har blivit dödad av en annan björn. En annan dog av drunkning i samband med att den sövdes för märkning. Hur de resterande två björnarna dött vet man ännu inte.
Samtliga fyra döda björnar är nu skickade till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för analys.
Under våren har det Skandinaviska björnprojektet märkt en del björnar. I projektet studerar man bland annat björnpredation på ren inom Gällivare och Udtja skogssameby.
Björnforskaren Ole-Gunnar Stöen säger att det är ovanligt att björnar dör i samband med märkning. En av björnarna hade efter det att den blivit skjuten med bedövningspil tagit sig till ett område med vatten där den ramlat ihop och drunknat.
– Den hade lagt sig med huvudet i en vattenansamling. Vi har ju ingen kontroll över björnen vart den går sedan den blivit drogad och sömnig av bedövningspilen som vi skjutit från helikoptern. Det är cirka 1 av 200 björnar som dör i samband med sövning, säger Ole-Gunnar Stöen.

Dödad av annan björn
Den andra björnen, en hane, som hittades vid ett älgkadaver var dödad av en annan björn.
– Det är inte ovanligt att björnar dödar varandra, säger Ole-Gunnar Stöen.
De två andra björnarna som hittades vet man ännu inte vad som orsakat deras död. Björnarna hade sövts ner och blivit märkta cirka två veckor innan de hittades döda.
– De är nu skickade till SVA och vi har ännu inte fått några resultat därifrån, vi får se om märkningen kan ha någon koppling till att de här två björnarna dött.
Totalt har forskarna märkt ett 60-tal björnar i år inom ramen för det Skandinaviska björnprojektet och över 1.900 sövningar sedan 1992.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev