Förhöjda halter ammunitionsbly i tyskt viltkött
Förra veckan anordnade den tyska motsvarigheten till Livsmedelsverket, BfR, och det tyska jägareförbundet Deutsche Jagdschutzverband, DJV, en konferens om bly i ammunition. BfR visade att det fanns klart förhöjda halter av bly i viltkött avsett för konsumtion. Slutsatsen var densamma som svenska Livsmedelsverket dragit: det är nödvändigt att skära bort mer runt sårkanalen än många regelmässigt gör idag.
Svenska Livsmedelsverket, SLV, medverkade också vid konferensen och presenterade undersökningen av blyförekomst i svensk älgfärs, som utförts tillsammans med SVA och Jägareförbundet. SLV visade för första gången även svenska resultat på att blodblyhalten hos storkonsumenter av viltkött är högre än hos dem som inte ätit viltkött.
I den undersökningen har man dock ingen kunskap om ifall det finns andra källor till blyet, exempelvis genom att de som äter mycket viltkött även är aktiva skyttar och får i sig blyet den vägen.
Fredrik Widemo |
De förhöjda blodblyhalterna är något som myndigheterna vill titta vidare på. Självklart är det därmed även något som intresserar oss som storkonsumenter och intresseorganisation, säger Fredrik Widemo, som hanterar blyfrågan inom Svenska Jägareförbundet.
Nu vill vi och myndigheterna få orsakssambanden klarlagda.
Blodblyhalter hos storkonsumenter undersöks
Jägareförbundet genomför nu tillsammans med Livsmedelsverket en studie för att undersöka blodblyhalterna hos storkonsumenter av viltkött. Där ställs även frågor om kost-, jakt- och skyttevanor, så att man kan utreda de olika effekterna. Parallellt undersöks effekter av skottplacering, och hur man bör skottrensa för att minimera risken att det ska finnas kvar blyfragment i viltköttet.
Viltkött är ett av våra allra nyttigaste och mest klimatsmarta livsmedel. Självklart ska vi se till att det inte finns kvar blyfragment som försämrar den fantastiska råvaran; detta är en ren hanteringsfråga, men vi behöver ha mer kunskap som vi kan förmedla till jägarkåren, säger Fredrik Widemo.
Läs mer:
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.