Ungdomar med ammunition inte längre lagbrytare

Ungdomar som studerar jakt vid landets naturbruksgymnasier kan nu både köpa och inneha ammunition utan att bryta mot lagen. Tack vare att Jägareförbundet föreslog ett undantag från åldersgränsen har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap infört ett sådant i sin förordning.

Tidigare har Jägareförbundet fått gehör för undantag i föreskrifterna som krävde ett särskilt tillstånd för överlåtelse av ammunition, till exempel när ett vapen byter ägare. Innan undantaget infördes krävdes också tillstånd för att använda ammunition, för träning eller för jakt.

Fick gehör
De flesta jägare var inte medvetna om de här kraven, och jakt och övningsskytte fungerade utmärkt ändå, men att vi var lagbrytare utan att ens veta om det var naturligtvis inte bra.
– Myndigheten lyssnade på oss och vi fick gehör för våra förslag om undantag, men när jag läste regelverket upptäckte jag att det också fanns en åldersgräns för köp, innehav och för att få överlåta ammunition, säger Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.
Förbundet påpekade det för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och föreslog att ytterligare ett undantag infördes, och nu har man alltså fått gehör även för detta.

En insats
I föreskrifterna för allmänna råd om hantering av explosiva varor (för den som vill läsa mer MSBFS 2016:3) har ett nytt undantag införts, som innebär att 18-årsgränsen för köp och innehav av ammunition upphävs i det fall den minderårige har vapenlicens.
– Det känns bra att myndigheten lyssnar på oss och tar till sig våra argument. Dessutom är det roligt att kunna göra en insats för naturbruksgymnasierna, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev