Motioner: Utbildningsfrågor engagerar

Den organiserade jägarkåren engagerar sig alltmer i utbildningsfrågor. Flera av årets motioner innehåller förslag om hur jägarexamen ska utvecklas och förbättras.

Styrelsen för Kristinehamns jaktvårdskrets anser det viktigt att jägarna skaffar sig bättre skogskunskap för att kunna argumentera med storskogsbrukets företrädare. Motionären vill att Jägareförbundet skyndsamt ska ta fram ett sådant utbildningsmaterial, främst för jägarnas representanter i viltvårds-, älgskötsel- och älgförvaltningsområden.

Utbilda sig till jaktledare
Mikael Stengård, Väsby-Sollentuna-Järfälla jaktvårdskrets, vill att fler ska ges möjlighet att utbildade sig till jaktledare. Utöver jaktvårdskonsulenterna behövs därför någon eller några utbildare per län, som kan hålla i dessa jaktledarutbildningar på lokal nivå.
Styrelsen för Ljusnäs viltvårdsområde motionerar om att reglerna för jägarexamen ska ändras, så att större vikt läggs på kvalitet istället för kvalitet. En motion med ungefär samma yrkande har lämnats in även av styrelserna för Torsby och Finnskoga-Dalbys jaktvårdskretsar.
Bakgrunden är att mindre provbanor i norra Värmland hotas av nedläggning med motivering att det sker för få prov på respektive bana och att provledarna därför inte kan hålla den standard som krävs. Motionärerna anser det felaktigt att enbart beakta hur många prov som utförs. Hänsyn måste också tas till den kvalitet som finns. Man anser det inte heller rimligt att blivande jägare ska behöva åka långa vägar för att avlägga sitt prov.

Skjutprov inomhus
Styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten vill att föreskrifterna för jägarexamen ändras så att de praktiska proven även ska kunna genomföras på inomhusskjutbanor eller så kallade skyttebiografer. Motionären vill också att Jägareförbundet ska stödja utvecklingen av skyttebiografer, då möjligheten att träna på vanliga skjutbanor blir alltmer begränsad.
Jan Finnborg, Jägareförbundet Stockholm, ser ett stort behov av efterutbildning till Jägarskolan och vill att Jägareförbundet tar fram ett sådant kursmaterial som komplement till jägarexamenspaketet.

Årsstämma

Svenska Jägareförbundets årsstämma kommer att äga rum i Örebro den 4–5 juni.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev