Skarvpopulation hotar stränder och flyg

Omkring 500 häckande skarvpar i Södra stadsfjärden i Vasa, Finland, kan bli för mycket för vattenkvaliteten. I värsta fall kan staden bli tvungen att stänga badstränder, rapporterar Yle.fi.

I år är det för sent att göra annat än att tåla skarvarna i södra Stadsfjärden i Vasa.
– I år ser holmarna ut att bli fulla. Det kan bli upp till 500 häckande skarvpar, säger Christer Hangelin, miljödirektör på Vasa stad till Yle.fi.
Eftersom skarvbeståndet ökat kraftigt kommer miljöavdelningen i sommar att hålla extra noga koll på badvattnet.
I värsta fall kan de bli tvungna att stänga badstränderna, men så illa hoppas Christer Hangelin att det inte behöver bli.
Det är först fram emot hösten som det visar sig vad som kan göras inför nästa sommar. I år är det för sent. Man får inte ofreda de häckande fåglarna.
– Man borde inför nästa år se till att det finns folk på holmarna innan skarvarna kommer. Då slår de sig inte ner, säger Hangelin.
Att såga ner träden på holmarna tror han inte är en tillräcklig åtgärd för att avskräcka fåglarna från att komma tillbaka.
– Då bygger de sina bon på marken i stället.
Den stora skarvpopulationen har lett till att fiskbeståndet minskat. Men fåglarna kan också utgöra en fara för flygtrafiken om de flyger i närheten av flygplatsen i Vasa, skriver Yle.fi.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev