Förbundet varnar för dåliga jägarutbildningar – kräver åtgärder av verket
Jägarexamensutbildningarna är i många fall alldeles för dåliga – och utbildningsmarknaden försämras snabbt. Det anser Jägareförbundet, som nu kräver att Naturvårdsverket ökar arbetstempot i frågan och levererar konkreta åtgärder till förbättringar.
– Det finns givetvis bra jägarexamensutbildningar. Men det finns också för många som är dåliga, säger Ulf Sterler på Jägareförbundet.
I början av 2014 skrev Jägareförbundet till Naturvårdsverket och uttryckte sin oro för utvecklingen på utbildningsmarknaden. Framför allt reagerade Jägareförbundet mot den bristande kvalitén på en del av de intensivutbildningar som erbjuds för jägarexamen.
Men Naturvårdsverkets reaktion uteblev.
Därför skrev Jägareförbundet hösten 2015 återigen till verket och krävde åtgärder för att höja kvalitén på utbildningsmarknaden.
Inte heller den här gången fick skrivelsen några märkbara effekter hos Naturvårdsverket.
Därför skriver Jägareförbundet nu för tredje gången till verket. I skrivelsen framhåller Jägareförbundet att en bra och gedigen grundutbildning är ett viktigt steg på vägen att bli jägare. Att deltagarna bland annat har med sig en god grundkunskap om jakt, jaktutövning och vapenhantering inför examenstillfället ska vara en självklarhet, anser förbundet.
Obligatoriska moment och kurslängd
Jägareförbundet föreslår att Naturvårdsverket snarast genomför en översyn av utbildningsstrukturen och utreder möjligheten till att i föreskrifterna införa obligatoriska moment och kurslängd. Detta i linje med övriga nordiska länder.
Och det är bråttom, menar Jägareförbundet.
– Jag vet faktiskt inte varför det här arbetet tar sådan lång tid för Naturvårdsverket. Det är positivt att de har börjat en utredning om digitaliserade jägarexamensprov. Men verket måste titta på helheten. Det är för många som genar i kurvorna på olika sätt, säger Ulf Sterler.
Numera är det många som vill ta jägarexamen. Däremot är inte lika många nöjda med att gå en lång jägarutbildning, och en del vill klara av utbildningen på en helg. Jägareförbundet erbjuder också kortare jägarkurser, bland annat en femdagarskurs på Öster Malma.
Förbundet vänder sig dock mot de kurser där arrangörerna låter hastigheten i utbildningen vara viktigare än innehållet som levereras.
– Vi får in fler och fler synpunkter från både provledare och deltagare som är missnöjda med kvalitén på jägarexamensutbildningarna. Deltagarna klagar på att de inte lärt sig något och provledarna är missnöjda med att de som kommer har för dålig kunskap, säger Ulf Sterler.
Framför allt är det de praktiska delarna i utbildningarna som får hård kritik. Deltagarna har i en del fall till exempel aldrig hanterat en bössa innan de skjuter upp för prov.
Inget utrymme för jaktetik
Det är hög acceptans för jakt i Sverige och helt avgörande för det är jägarnas etik. Jägareförbundet menar att det kan få förödande konsekvenser för jägarna och jakten om de blivande jägarna får dåliga utbildningar.
– Etikfrågan får oftas inget utrymme alls på de så kallade snabbkurserna. Det är så otroligt viktigt att man får mer tid på sig att diskutera olika jaktetikfrågor och få mer kött på benen när man ska börja sin jägarbana.
– Det gäller att ha en ödmjuk hållning och inse att det inte är så lätt i alla lägen. Vi jägare är och ska vara kunniga och välutbildade, men idag får vi signaler om något annat, säger Ulf Sterler.
Så det enda som tar tid idag när man ska bli jägare är att vänta på sin vapenlicens?
– Exakt, det är det enda som tar tid. Det ligger något i det du säger, menar Ulf Sterler.
Fakta
Det finns inga begränsningar på jägarexamens- utbildningen i Sverige, som det gör i Norge och Danmark, där det regleras hur många timmar en kurs minst måste innehålla.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.