Områdesindelning ska få bort otillåten björnjakt
Det blir områdesindelning vid höstens licensjakt på björn i Gävleborg.
– Vi vill försöka få bukt på de otillåtna jaktmetoder på björn som vi vet förekommer i länet, säger Sofia Ageheim som är handläggare vid länsstyrelsen.
Jägareförbundets Per Mellström tycker att det är bra att man försöker få bukt med otillåtna jaktmetoder men ställer sig frågande till hur en områdesindelning ska motverka det?
– En områdesindelning som dessutom tydligt riskerar att motverka det beslut som viltförvaltningsdelegationen tagit, säger Per Mellström.
I Gävleborg uppger länsstyrelsen att myndigheten fått allt fler indikationer på att otillåtna jaktmetoder förekommer inför och under björnjakten. Länsstyrelsen kommer därför testa områdesindelning i höst, något som myndigheten anser vara ett sätt att motverka den otillåtna jakten.
Länsstyrelsen kommer att besluta om licensjakt på björn i hela länet och exakt hur de olika områdena ska formas är inte klart ännu. Men ett förslag från länsstyrelsen är att länets östra delar tilldelas en viss björnkvot. Därmed minskas möjligheterna till björnjakt i den västra delen av länet, alltså Ljusdal- och Ovanåkers kommuner, som är de mer björntäta delarna av både länet och hela landet.
– Vi gör det som ett ettårigt försök, sedan får vi utvärdera, säger Sofia Ageheim.
Länsstyrelsen säger sig inte ha någon uppfattning om jaktetiken skiljer sig mellan jägare i olika områden, utan vi tror att vi kan få bättre förutsättningar för jakttillsyn genom områdesindelningen.
Men hur ska då en områdesindelning motverka otillåtna jaktmetoder?
– Det blir enklare för oss som tillsynsmyndighet att hålla kolla på jakten, anser Sofia Ageheim.
Ska öka i öster
Viltförvaltningsdelegationen i Gävleborgs län har beslutat att björnstammen för länet som helhet ska ligga konstant. Däremot ska stammen tillåtas spridas jämnar i länet, alltså öka i den östra och södra delen av Gävleborg, medan den ska minska i den västra och nordvästra delen.
Länsstyrelsen väljer nu att gå emot sin egen delegation, något som får flera delegater att se rött. Jägareförbundets Per Mellström sitter som jägarnas representant i viltförvaltningsdelegationen. Han är av dem som inte alls är nöjd med länsstyrelsens beslut och tillsammans med Skogsbrukets samt LRF:s representanter har han skickat in en skrivelse till länsstyrelsen där de tre delegaterna ifrågasätter länsstyrelsens beslut. De är mycket kritiska till att länsstyrelsen kör över sin egen delegation.
– Jag kan för mitt liv inte förstå hur en områdesindelning skulle leda till att björnjakten sköts bättre. Och för mig är det häpnadsväckande att länsstyrelsen går emot viltförvaltningsdelegationens beslut om att jämna ut björnstammen över länet. Områdesindelningen går ju stick i stäv mot vårt beslut, säger Per Mellström.
Spelar ingen roll
Men områdesindelningen är inget som kommer att påverka möjligheten att nå delegationens beslut, anser Sofia Ageheim.
– Nej, björnforskarna säger att det inte spelar någon roll. Huvudsaken tilldelningen för länet är väl avvägt och att det inte skjuts honor med ungar i områdena där stammen ska växa, och de är ju inte tillåtna att jaga heller, säger hon.
– Däremot finns björnskadorna numera i den östra delen och vi hoppas att det tack vare områdesindelningen ska kunna skjutas problembjörnar där de finns, fortsätter Sofia Ageheim.
Men att björnskadorna skulle vara störst i den östra delen av länet är heller inget som Per Mellström håller med om.
– Jag har begärt ut underlag från länsstyrelsen och det finns ingenting som tyder på det. Det har heller inte begärts någon skyddsjakt på björn från den östra delen av länet så jag har svårt att se att länsstyrelsen går på fakta här, säger Per Mellström.
– Självklart ska otillåten jakt stävjas. Men det gör man inte genom att skjuta fler björnar i områden där stammen ska öka och samtidigt låta björnstammen växa ytterligare där den är som tätast. Jag har inte pratat med någon som får ihop den ekvationen, säger Per Mellström.
Istället för att dela in björnjakten i områden har Per Mellström andra förslag på åtgärder som kan användas för att få bukt med den otillåtna jakten på björn.
– Effektivisera samarbetet med polisen och statuera exempel. Ställ tydliga frågor vid besiktningar av skjutna björnar när besiktningsmännen anar att det finns tveksamheter, är ett par åtgärder, menar Per Mellström.
– Gör några fältbesök varje år i samband med besiktningar av fällda björnar där man anar tveksamheter vad gäller regelefterlevnad. Fortsätt delta i träffar med jägare. Ha fortsatt dialog med jägarorganisationer och hundklubbar. Inför möjlighet att släppa hund vid godkänd och registrerad åtel, tillägger han.
Björnobs
Björnobsen får man fram tack vare att jägarna rapporterar antal observerade björnar de sju första älgjaktdagarna varje år.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.