Thomas Rosén. Foto: Jan Henricson

Jägare ska hjälpa till att kartlägga mjältbrand

Jägare från ett cirka 100.000 hektar stort område från Linköping ner till gränsen mot Småland uppmanas ta blodprov på de djur de skjuter under jakten. Anledningen är det mjältbrandsutbrott som inträffat i Ombergsområdet.

– Mjältbrandsutbrottet är inte över, säger Thomas Rosén, jaktledare för norra Omberg, till Corren.se.

Thomas Rosén befarar tvärt om att man kommer få dras med smittan en lång tid framöver.
– Det är viktigt att vi hittar de döda djuren så fort som möjligt. Innan vildsvin och rävar äter på kadavren, och sprider smittan vidare, säger Thomas Rosén, till Corren.se.
Han tror att jägarna kommer att ställa upp till 100 procent och skicka in blodprover från de djur som skjuts i det aktuella området.
Ann Lindberg är statsepizootolog på SVA. Hon menar att med hjälp av de prover som jägarna skickar in kan Statens veterinäranstalt se hur man kan begränsa vaccinationsområdet till nästa år.
– De djur som dött är toppen av isberget, ifall djur bär på smittan kan vi förvänta oss att vi får fler händelser framöver. Ett sätt är att titta på förekomsten av djur med antikroppar i området, som alltså har träffat på smittan, men inte blivit så sjuka. Det kan vara en ledtråd till var djur har utsatts för smitta under den här säsongen, säger hon till Corren.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev