Varg angrep hund i Småland

I början av oktober angreps en jakthund, en tysk jaktterrier, av varg väster om Dumme Mosse någon mil från Jönköping. Enligt ägaren Bengt Brobäck är det ett under att hunden överlevde.

Bengt Brobäck från Huskvarna befann sig några hundra meter från sin tioåriga tyskterrier när han på skall och yl hörde att något var fel. När han kom fram till platsen hittade han hunden liggande på marken.

Han var livlös och var alldeles ihoptryckt över bröstet. Han var väldigt illa däran, säger Bengt Brobäck.

Hunden fördes till djursjukhuset i Jönköping där den behandlades under tre dygn för svåra skador. Otroligt nog överlevde den.

Den hade fått ett kraftigt bett långt fram över ryggen, ena lungan var punkterad och hopsjunken och tre revben var knäckta, säger Bengt Brobäck.

Veterinär, viltskadecenter och länsstyrelsens besiktningsman konstaterar samtliga att det med stor sannolikhet handlar om ett vargangrepp.

Tog lång tid
Att länsstyrelsen dröjt så länge som en månad med att rapportera angreppet och därmed varna jägare och hundfolk förklarar rovdjurshandläggare Linda Andersson med att det tagit tid att utreda händelsen.

Turligt nog överlevde hunden, men det gjorde det svårt att undersöka den. Vi fick gå på veterinärens uppgifter och de var inte lättolkade. Till alldeles nyligen misstänkte vi faktiskt att en kungsörn kunde ha orsakat skadorna, säger Linda Andersson.

Hon tycker inte det är bra att det tagit så lång tid, men menar att det är bättre än att man skulle haft fel och senare fått ta tillbaka sina uppgifter.

Daniel Söderberg är jaktvårdskonsulent för Jägareförbundet i Jönköpings län:

Det är olyckligt att det tagit så lång tid. Angreppet inträffade när den intensivaste tiden för jakt med hund drog igång. Man hade önskat att jägarna i området hade fått veta vad som hänt tidigare, säger han.

Fortsätter jaga
Enligt Linda Andersson finns det inga indikationer på att vargen finns krav i området.

Vi fick in rapporter om en synobservation som gjordes söder om Nässjö i mitten av oktober. Men den gjordes på långt håll och att säkert säga att det var en varg är omöjligt.

Länsstyrelsen har inte för avsikt att lämna några särskilda rekommendationer på grund av vargangreppet.

Nej, men jägare och andra som har sina hundar lösa ska vara medvetna om att det förekommer varg i södra Sverige emellanåt. Tyvärr händer det att de angriper hundar, säger Linda Andersson.

Och Bengt Brobäck kommer att fortsätta att jaga i området. Förhoppningsvis med sin tyskterrier som borde vara helt återställd om någon månad.

Vargar rör ju på sig så att den skulle vara kvar i samma marker tror jag inte, säger Bengt Brobäck som i övrigt säger sig ha samma uppfattning som alla andra som drabbas av vargen.

Jag kunde ju aldrig tro att det skulle hända något sådant med min hund, så här långt ner i landet, säger Bengt Brobäck.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst