Grovt jaktbrott bakom ihjälkörd varg?

Åklagare utreder nu två misstänkta fall av grovt jaktbrott i Falu kommun. Det handlar om en ihjälkörd varg och ett fall med en skjuten björn där en jägare hävdar att han handlat i nödvärn.
Det pågår förundersökningar om grova jaktbrott i båda ärendena, säger miljöåklagare Åse Schoultz till Dalarnas Tidningar.

Vargen trafikdödades för en knapp månad sedan. Olyckan rapporterades in till polisen samma morgon. Nu utreds om det kan handla om grovt jaktbrott.

Om det finns anledning att anta något uppsåt så inleds en förundersökning, säger Åse Schoultz, som fortfarande inte tagit ställning i ärendet.

Det finns flera andra fall från hösten där vargar trafikdödats. Enligt vad Svensk Jakt erfar är det dock ingen annan bilist som misstänkts för grovt jaktbrott när de kört över en varg. Vad som eventuellt skulle göra det här fallet annorlunda går inte att utröna i nuläget eftersom det råder förundersökningssekretess.

 

Björn sköts

I söndags sköts en björn i samma by. Det var en älgjägare som sköt björnen. Jägaren hävdar att björnen sköts i nödvärn när djuret attackerade honom. Han ska ha skjutit björnen på mindre än fem meters avstånd. Jägaren anmälde själv händelsen till polisen och är nu misstänkt för grovt jaktbrott.  

Det finns en rad andra fall från i höst där jägare skjutit björnar i nödvärn. Där har förundersökningarna om misstänkt grovt jaktbrott lagts ned i det närmaste omgående. Vad som eventuellt skulle göra det här fallet annorlunda går inte att utröna i nuläget eftersom det råder förundersökningssekretess även här.

Straffet för grovt jaktbrott är minst sex månader och max fyra år i fängelse.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev