Europeiska mul- och klövsjukeutbrott – låg risk för utbrott i Sverige

Karl Ståhl, statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska antalt, SVA, bedömer risken för utbrott av mul- och klövsjukan i Sverige som låg, och sannolikheten att vi skulle upptäcka smittan hos vilda klövvilt som ännu lägre.

Mul- och klövsjukan har upptäckts hos tamdjursbesättningar på flera håll i Europa på senaste tiden, men risken för att smittan skulle dyka upp i Sverige är enligt Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA relativt låg.

– Risken är förhöjd sedan innan utbrotten i Slovakien, Tyskland och Ungern, men den är fortfarande låg. SVA har beredskapsplaner och följer lägesutvecklingen, säger han.

Främst problem för lantbruket

Karl Ståhl. Foto: Jan Henricson

Mul- och klövsjukan är främst ett problem för klövdjursarter inom tamdjursnäringen. Där kan smittan orsaka djurvälfärdsproblem och få negativa ekonomiska konsekvenser för lantbrukaren.

– Men till skillnad från exempelvis afrikansk svinpest, så dör inte djuren. De insjuknar men tillfrisknar oftast efter ett par veckor. Att vi ens skulle upptäcka ett utbrott i en vild klövviltspopulation i Sverige är inte troligt.

Samma rekommendationer

Karl Ståhl berättar att smittan hittades hos vildsvin i Bulgarien 2011, men tror att det var ren slump att sjuka vildsvin upptäcktes.

– Svenska jägare behöver inte känna någon oro i dagsläget, men jag rekommenderar att man vidtar samma försiktighetsåtgärder om man ska besöka områden i Europa där smittan konstaterats, som man gör när man besöker platser där afrikansk svinpest är påvisad, säger han.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev