Misstänkt begär få tillbaka sitt vapen

I maj i år greps fem personer från Lillhärdal misstänkta för grovt jaktbrott. Två av dessa har fått tillbaka sina vapen, som togs i beslag i samband med gripandet. Nu begär en tredje person att återfå sitt vapen.

 

I maj i år greps fem personer, en från Sveg och fyra från Lillhärdal, av polis från Dalarna misstänkta för grovt jaktbrott på varg nära byn Ulvsjön på gränsen till Härjedalen. På härjedalssidan finns det så kallade Tandsjövargreviret.

Misstankarna mot männen kvarstår, men trots detta har två av lillhärdalsborna fått tillbaka sina beslagtagna vapen.

Nu vill advokat Håkan Müntzing i Sveg att även hans klient, den äldre mannen från Sveg, också ska få tillbaka sitt beslagtagna vapen. Polisen har dock ännu inte fattat något beslut om detta.

När männen greps användes bland annat polishelikopter och folk från Dalarnas länsstyrelse var på plats. Härjedalingarna berättade att de var på väg för att rekognoscera inför bäverjakt. Männen häktades, men släpptes senare.


Förundersökning pågår fortfarande

Förundersökningen fortgår alltså, men ligger för närvarande vilande eftersom åklagaren Åse Schoultz är på semester fram till den 3 december.

Att förundersökningen tagit så lång tid beror främst på att Statens kriminaltekniska laboratorium på grund av stor arbetsbelastning inte hunnit analysera alla prover som togs i samband med gripandet.

Vargfrågan börjar nu ta sådana proportioner i Härjedalen att de liknar problemen som befolkningen i grannlandskapen Hälsingland och Dalarna under lång tid brottats med.
De flesta härjedalsvargarna finns i södra delen av landskapet, i Lillhärdalsområdet. Man tror att det totalt i Härjedalen finns 20-talet vargar. En varg sköts för övrigt helt nyligen under skyddsjakt inom samebyn Ruvhten Sijtes vinterbetesområde för deras renar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev