Oväntad spårchampion räds inte skogens utmaningar

Med en vikt på två kilo kan det tyckas att Golden Jays Peris, en treårig pomeranian, inte är självklar att vara viltspårchampion. Men det är precis vad hon är.

24-åriga Amina Duracak bor strax norr om Göteborg och har vuxit upp med jakthundar hela sitt liv.

2022 blev hon drevprovsdomare och därefter även auktoriserad viltspårprovsdomare, något som gjorde att championtiteln för Peris dröjde.

– Det gjorde ju att det drog ut på tiden för Peris att bli viltspårprovschampion, hon blev det i augusti i år, berättar Amina Duracak.

Orädd

Även om duon inte har gjort några aktiva eftersök har Peris gjort flera dödsök.

– Hon är inte rädd för vildsvin och skäller inte heller, något som är ovanligt för poms, berättar hon.

Hon spårar ungefär på samma tid som en stor hund hade gjort och med ben på tio centimeter blir det många steg.

Amina Duracak

Amina Duracak ser det som en fördel att ha vuxit upp med jakthundar eftersom det låtit henne bli bättre på att läsa av hundar.

– Peris är intresserad av dofter och är väldigt metodisk i sitt sök. Hon spårar ungefär på samma tid som en stor hund hade gjort och med ben på tio centimeter blir det många steg, säger hon med ett skratt.

Peris har inga problem i skogen, hon arbetar metodiskt och är intresserad av dofter. Men med korta ben kan det bli många steg. Foto: Privat

Imponerade domarna

Amina Duracak berättar att hon inte mött några direkta fördomar med Peris, men när hon skulle möta domarna blev de minst sagt förvånade.

– Jag berättade att jag hade en liten hund, de trodde säkert det var en liten alpländare eftersom det är vad jag vuxit upp med, men när de såg Peris började de först skratta, berättar hon.

Men skratten tystnade snabbt.

– När man ser henne jobba blir man verkligen imponerad, och det blev domarna också. Det är mycket som kan hända i skogen och många faktorer man behöver ha i åtanke.

När Amina Duracak kontaktade rasklubben fick hon veta att Peris var den första pomeranian som blivit viltspårprovschampion.

Golden Jays Peris har visat sig kunna imponera på domarna med sitt spårande, även om hon först möttes av förvånade skratt när matte, Amina Duracak, presenterade henne. Foto: Privat

Fullbokad framtid

Amina Duracak har för tillfället många uppdrag inbokade som drevprovsdomare, i hennes område råder det brist på sådana.

– Peris har ställts ut lite och det kommer vi fokusera på nu. Men det är inte omöjligt att det blir avel framöver om det funkar, berättar hon.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev