Förvaltningsrätten stoppar licensjakten på järv i Jämtland tills vidare. Först ska frågan behandlas av domstol. Foto: Lars-Henrik Andersson och (i hägn) Olle Olsson

Licensjakten på järv i Jämtland stoppas – felaktig hantering av domstol och myndighet

I dag var det tänkt att licensjakten på järv skulle starta i Jämtland. Förvaltningsrätten i Luleå har dock beslutat att licensjakten inte får starta förrän frågan har avgjorts i domstol.

Länsstyrelsen i Jämtland beslutade tidigare om licensjakt efter 25 järvar från 1 oktober till sista december i år. Beslutet överklagades av Svenska rovdjursföreningen. Frågan togs först upp av förvaltningsrätten i Härnösand som avslog föreningens begäran om inhibition. Då gick rovdjursföreningen vidare till Kammarrätten i Sundsvall som konstaterade att förvaltningsrätten i Härnösand inte var rätt domstol att pröva frågan, varpå ärendet skickades vidare till förvaltningsrätten i Luleå som i dag kom med sitt beslut.

Ett beslut som innebär att licensjakten inte kan starta idag:

”Förvaltningsrätten bedömer att utgången i målet framstår som oviss. På grund av tidigare felaktig hantering av överklagandeskriften hos länsstyrelsen och hos Förvaltningsrätten i Härnösand, har målet överlämnats till rätt domstol, Förvaltningsrätten i Luleå, först efter expeditionstid den 30 september 2024 och jakten ska inledas idag. Mot bakgrund av det anförda, och då en verkställighet av beslutet inte kan bringas återgå, finner rätten att det för närvarande finns tillräckliga skäl att besluta om inhibition. Det överklagade beslutet ska således tills vidare inte gälla i avvaktan på att målet avgörs slutligt eller annat beslutas.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev