Svenska Jägareförbundet lanserar en ny webbsida om troféer

Troféer engagerar många jägare och nu lanserar Svenska Jägareförbundet en ny webbsida om troféer.

Varje år mäter Svenska Jägareförbundet in över 2 000 troféer. Vanligast är bockar, vilka står för ungefär häften av de inmätta troféerna. Näst vanligast är älg och dovhjort, med cirka 300 troféer vardera.

På den nya webbsidan kan man få svar på det mesta. Hur länge en trofé måste torka innan den kan bedömas, vad det kostar att göra en trofébedömning, vilka arter som kan bedömas, vad poänggränserna är för olika arter och mycket, mycket mer.

– Vi är väldigt glada över att vi nu har samlat all information om troféer på samma plattform. Här finns till exempel kontaktuppgifter till alla förbundets trofémätare, information om hur man mäter troféer men också listor över topptroféer i Sverige och länen, säger Björn Sundgren som är troféansvarig både nationellt och i region Norr.

– Vi får ofta många frågor kring troféer av jägare runt om i landet. Med den nya webbsidan blir det enkelt för alla att få information och nyheter, säger Matilda Söderqvist som är troféansvarig i region Mitt.

– En trofé är så mycket mer än bara ett stort horn eller ett kranium. Det är också ett minne från en lyckad jakt och ett sätt att hedra viltet och ta vara på ett fällt djur, säger Karl-Johan Brindbergs, som är troféansvarig i region Syd.

Han påpekar också att stora, kapitala handjur är viktiga på många olika sätt. Sett ur ett viltförvaltningsperspektiv är en stor trofé i många fall ett bevis på en långsiktig och lyckad förvaltning på den mark man jagar och/eller förvaltar. Framför allt gäller det klövvilt.

Den nya webbsidan hittar du här

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev