Veterinärundersökning. Foto: Lightfield / Mostphotos

SLU och Agria instiftar Stora forskningspriset i veterinärmedicin

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, och Agria djurförsäkring instiftar Stora forskningspriset i veterinärmedicin. Forskningspriset är ett av de största priserna inom området.

Priset ska årligen delas ut till forskare som gjort exceptionella insatser inom veterinärmedicinsk forskning i Norden. Forskning om förebyggande insatser kommer särskilt uppmärksammas. Prissumman är 1 miljon kronor och finansieras av Agria.

”Glad och stolt”

Priset kommer att delas ut för första gången i november 2025, som en del av firandet av 250-årsjubileet för svensk veterinärmedicin.
– Jag är väldigt glad och stolt, det här priset är en fantastisk milstolpe för den veterinärmedicinska forskningen. Med instiftandet av Stora forskningspriset i veterinärmedicin vill vi visa på hur viktig den här forskningen är för hela samhället, säger Rauni Niskanen, dekan vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap, SLU, i ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet.

Nomineringsprocessen öppnar snart

Priset kan tilldelas en enskild forskare eller en forskargrupp. Beslut om mottagare fattas av rektor vid SLU efter förslag från en dedikerad priskommitté bestående av representanter för och utsedda av de nordiska veterinärmedicinska lärosätena. Nomineringsprocessen för 2025 års pris öppnar i november i år.
– Sedan 1938 har Agria givit stöd till forskning om djurens hälsa. Vi vill genom detta pris synliggöra och uppmärksamma den viktiga veterinärmedicinska forskningen, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef för försäkringsaktiebolaget Agria, i samma pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst